fbpx

video | Noroc că s-a scris în presă. Candu, ca și Filip, susține că a aflat de la știri despre a doua identitate a lui Plahotniuc

Democratul Andrian Candu susține că nu știa despre a doua identitate a lui Vlad Plahotniuc și că a aflat despre asta din presă. Potrivit fostului președinte al Parlamentului, chiar și în condițiile în care ex-liderul său de partid ar fi obținut un pașaport pe numele Vladislav Novak, acest lucru nu ar fi avut neapărat la bază un scop meschin sau ilegal. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Am citit printre rânduri și am înțeles că este vorba despre un dosar secret. Evident că persoanele care dețin anumite funcții n-ar trebui să se pronunțe pe acest subiect până când materialele respective nu vor fi desecretizate. Înțeleg că ar avea anumite legătături cu ostaticii din Afganistan, că se pregăteau anumite operațiuni și călătorii și era nevoie inclusiv de implicarea politicului”, a declarat Candu în cadrul emisiunii „Politica” de la postul TV8.

Deputatul PDM susține că, deși Plahotniuc ar fi deținut de mai mult timp un al doilea pașaport moldovenesc, politicianul nu l-a utilizat niciodată pentru a ieși sau a intra în Republica Moldova. Acesta, însă, nu exclude faptul că documentul de identitate putea fi folosit pe teritoriul altor state.

„În secolul XXI există sisteme internaționale care pot verifica dacă a folosit a doua indentitate pentru a intra undeva. Și ce vom face dacă alte state nu vor găsi o asemenea persoană? Dacă ea nu există? Eu am înțeles că această pseudoidentitate a fost elaborată pentru un anumit scop care nu a fost realizat, legat de un anumit dosar secret”, a mai adăugat Andrian Candu.

Despre dubla identitate a fostului lider democrat a vorbit pentru prima dată președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. Potrivit lui, documentul ar fi fost obținut când în funcția de director al Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, care este finul de cununie al ex-premierului Pavel Filip.

La rândul său, Filip susține că nu cunoștea nimic despre cel de-al doilea pașaport moldovenesc al lui Vlad Plahotniuc, eliberat pe numele Vladislav Novak, și că a aflat despre asta din presă.

În cadrul emisiunii „Politica” de la postul TV8, președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a dezvăluit că Plahotniuc ar fi obținut a doua sa identitate sub pretextul eliberării piloților moldoveni care erau ținuți ostatici în Afganistan. 

Precizăm că organele de drept din Republica Moldova au expediat săptămâna aceasta demersuri la misiunile diplomatice din Chișinău în scopul orientării autorităţilor competente pentru identificarea locului aflării lui Vlad Plahotniuc. CNA a sesizat Centrul Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI), Ambasadele României, SUA şi Regatului Unit din Moldova despre faptul că fostul lider al PDM deţine încă o identitate cu acte valabile pe numele Vladislav Novak.

Articole asemănătoare

Back to top button