fbpx

Zelenski anunță o contraofensivă, după vizita de la Harkiv: „Trebuie să forţăm Rusia la o pace reală şi dreaptă”

Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost la Harkiv, în condiţiile în care regiunea se află de o săptămână sub asaltul trupelor ruse, spune că ucrainenii au trecut la contraofensivă, iar rezultatele ar trebui să se vadă, însă situaţia este în continuare ameninţătoare, iar bombardamentele ruşilor continuă, relatează News.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit preşedintelui ucrainean, şeful administraţiei din oraşul Vovceansk a fost rănit.

Aflat la Harkiv, Zelenski a organizat acolo o reuniune a Consiliului de Aparare, cu principalii comandanti militari si ai serviciilor de informatii si securitate.

„Am vorbit despre luptele din regiunea Harkiv si despre protectia oamenilor, despre pozitile noastre si despre nevoile unitatilor care ne apara pozitiile. Acum, datorită fortelor noastre si masurilor noastre, am reusit să dăm incredere in directia Vovceansk. Dar bombardamentele rusesti nu se opresc, exista amenintãri. Astazi, in special, seful administratiei din Vovceansk a fost rănit”, a declarat Volodimir Zelenski in discursul sãu video de joi seara.

„Acţiunile noastre de contraatac sunt în curs de desfăşurare, la fel ca şi în alte zone de-a lungul graniţei cu Harkiv. Iar rezultatele noastre în respingerea asalturilor şi distrugerea ocupantului ar trebui să crească”, a spus preşedintele ucrainean, care susţine acum că „Rusia încearcă să extindă războiul”.

În discursurile din serile anterioare, Zelenski acredita ideea că ceea ce se întâmplă la Harkiv este mai mult o diversiune rusă, menită să oblige Ucraina să-şi disloce trupele din est şi sud, zonele care interesează cu adevărat Moscova.

Zelenski a vorbit, de asemenea, joi seara, în discursul către naţiune, despre pace. „Trebuie să forţăm Rusia la o pace reală şi dreaptă prin toate mijloacele. Apărarea noastră împotriva atacurilor şi loviturilor este crucială”, a punctat el, menţionând că la întâlnirea avută cu militarii şi spionajul s-a discutat, de asemenea, despre „intenţiile ulterioare ale ocupantului”.

Zelenski a dat asigurări că Ucraina se pregăteşte „pentru toate opţiunile”. În ciuda situaţiei grele de la Harkiv, Zelenski spune că cel mai mare număr de ciocniri militare şi cele mai dificile circumstanţe sunt, totuşi, în est, în Doneţk, şi a dat asigurări că această zonă nu este ignorată.

„Lucrăm în detaliu cu partenerii noştri pentru a asigura Harkiv, Doneţk, Sumî şi alte regiuni cu o apărare mai elementară, şi anume sisteme de apărare aeriană şi suficiente arme cu rază lungă de acţiune”, a anunţat preşedintele. El a spus că după ce s-a întors la Kiev, a vorbit cu premierul polonez, Donald Tusk, căruia i-a cerut un sistem Patriot.

„Am vorbit despre nevoile noastre, despre sistemul Patriot, care ar putea schimba semnificativ situaţia din sectorul Harkiv. Am discutat, de asemenea, despre atacurile teroriste ruseşti asupra regiunilor noastre din partea de vest a Ucrainei – despre ameninţarea pe care atacurile asupra infrastructurii de gaz o reprezintă pentru toată lumea din Europa, nu doar pentru noi, ci şi pentru vecinii noştri. Trebuie să lucrăm împreună pentru a contracara acest lucru”, a punctat Zelenski.

Preşedintele şi-a anunţat, de asemenea, compatrioţii că Danemarca acordă un nou pachet de apărare, în valoare de 750 de milioane de euro, în special pentru consolidarea apărării aeriene şi a artileriei. În final, preşedintele s-a întors cu gândul la Harkiv, într-un semn că situaţia de acolo este preocupantă şi ar putea fi vorba despre supravieţuirea Ucrainei ca stat, după cum a sugerat Zelenski.

„Astăzi am avut onoarea de a recunoaşte personal soldaţii noştri care apără zona Harkiv. Este foarte important. Brigăzile 57, 42, 92. Soldaţii din forţele speciale ale Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina – vă mulţumesc fiecăruia dintre voi, băieţi! Fiecare dintre soldaţii noştri, fiecare sergent, fiecare ofiţer – curajul fiecăruia determină destinul nostru comun. Sunt recunoscător tuturor celor care fac totul pentru ca statul nostru să supravieţuiască! Le mulţumesc tuturor celor care ne ajută!”, şi-a încheiat Zelenski discursul video de joi seara.

Articole asemănătoare

Back to top button