fbpx

Prima persoană condamnată de regimul de la Tiraspol pentru criticarea invaziei ruse asupra Ucrainei, eliberată din închisoare

Activistul din regiunea transnistreană Victor Pleșcanov a fost eliberat joi, 16 mai, din închisoarea nr. 3 din Tiraspol. Șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat un „decret” privind grațierea lui, deși anterior a refuzat să facă acest lucru. Despre asta a anunțat Zona de Securitate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pleșcanov a fost încarcerat pe 10 iunie 2022 și urma să fie lipsit de libertate până în aprilie 2025, fiind prima persoană condamnată de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Anunțul despre ieșirea din captivitate a fost comunicat redacției noastre chiar de către activist printr-un apel telefonic.

Pleșcanov a ținut să transmită mulțumiri tuturor celor care au făcut demersuri ca eliberarea lui să fie posibilă. El a exprimat recunoștință Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Ambasadei Marii Britanii în Moldova și altor misiuni diplomatice și organizații neguvernamentale.

„În perioada următoare vreau să mă ocup de starea mea de sănătate, să petrec timp cu familia și să decid ce voi face în viitor. Vreau să vă asigur că detenția nu mi-a schimbat valorile, principiile și convingerile”, a declarat Victor Pleșcanov pentru „Zona de Securitate”.

Pretinsa grațiere a fost oferită fără condiționări, însă nici acum dosarul în care a fost condamnat ilegal nu ia fost prezentat.

Pe parcursul detenție sale au fost făcute numeroase demersuri din partea organizațiilor neguvernamentale – Asociația „Promo-LEX” și organizația „Contribuție la o justiție eficientă” din regiunea transnistreană, condusă de juristul Stepan Popovschi, pentru eliberarea deținutului politic. De asemenea, mai multe misiuni diplomatice acreditate la Chișinău au condamnat privarea de libertate a activistului – Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanii, dar și Biroul politici de reintegrare.

Victor Pleșcanov este un activist din regiunea transnistreană, originar din Tiraspol. A intrat în vizorul structurilor represive, mai exact a așa-numitului minister al securității de stat (MGB) de la Tiraspol în luna martie 2021, după invazia rusă asupra Ucrainei. Activistul a fost „condamnat” pe 26 septembrie 2022, la trei ani și două luni privațiune de libertate, într-un dosar secret pe care nu l-a văzut nici el. Se presupune că i se incriminează „incitarea la extremism”. Persecuțiile au început odată cu exprimarea în public a susținerii sale față de poporul ucrainean prin arborarea drapelului Ucrainei la balconul apartamentului său din Tiraspol – un drapel pe care l-a confecționat acasă.

Articole asemănătoare

Back to top button