fbpx

Două ședințe ale Curții Constituționale într-o zi. Se va examina constituționalitatea deciziilor privind Înalta Curte și SIS

Curtea Constituțională (CC)  va examina marți două subiecte. Este vorba despre sesizările ce țin de verificarea constituționalității anulării decretului prin care Domnica Manole a devenit magistrată, numirii lui Boris Lupașcu judecător la Înalta Curte și legii care prevede că Serviciul de Informații și Securitate trece din subordinea Președinției „sub aripa” Parlamentului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cele două decizii care vizează CC au fost votate de majoritatea PSRM-Pentru Moldova săptămâna trecută. Totuși, experți constituționali consideră că efectul lor juridic este nul.

Legea referitoare la SIS s-a votat încă la începutul lui decembrie 2020, imediat după alegerile prezidenția. Măsura a provocat atunci proteste, iar Maia Sandu, proaspăt aleasă în funcția de șefă a statului, a chemat oamenii în stradă.

Amintim că prevederile și hotărârile menționate au fost suspendate anterior de către Curtea Constituțională, până la stabilirea unei ședințe în care instituția urma să se expună asupra legalității lor. De menționat este că pe pagina oficială web a Înaltei Curți găsim doar informații referitoare la o ședință, însă pe agenda protalurile care vor difuza live întrunirea se numără ambele.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button