fbpx

video, update | Majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova a votat anularea numirii Domnicăi Manole în funcția de judecător al CC

La doi ani după ce au susținut desemnarea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale, socialiștii propun astăzi Parlamentului anularea actului administrativ individual, emis de Parlament în august 2019, prin care magistrata a ajuns în această funcție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update 12:52) Cu 53 de voturi, Legislativul a susținut inițiativa.

Știrea inițială:

Potrivit deputatului Vasile Bolea, actul administrativ a fost ilegal, iar Domnica Manole, actuala președinta a Curții, nu are competențe profesionale suficiente pe care a fi magistrat constituțional. „A fost încălcat criteriului juridic de înaltă competențe profesionale”, a opinat acesta de la tribuna Parlamentului.

Inițiativa a fost propusă în timpul ședinței plenare de astăzi și a fost introdusă în ordinea de zi prin votul deputaților PSRM-Pentru Moldova.

Deputatul democrat, Nicolae Ciubuc, l-a întrebat pe Vasile Bolea dacă nu cumva inițiativa socialiștilor este subiectivă, având în vedere că Vladimir Țurcan (n. r. – fost deputat PSRM) a fost numit în aceleași condiții ca judecător al Curții.

Tot astăzi, Parlamentul a adoptat, prin votul deputaților PSRM-Pentru Moldova, Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, care presupune nerecunoașterea decizia Curții care permite dizolvarea Parlamentului și votul de neîncredere pentru trei judecători constituționali: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Potrivit opoziției, documentul nu are valoare juridică și este un semn al disperării majorității parlamentare Dodon-Șor. Totodată, deputatul Sergiu Litvinenvo a făcut referire la legislația care spune că judecătorii CC sunt inamovibili.

Amintim că, recent, Domnica Manole a cerut pază de stat, motivându-și cererea prin amenințările recente tot mai frecvente pe care le-a primit, în urma ultimelor decizii luate de Curtea Constituțională, în special cea cu privire la constatarea existenței circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button