fbpx

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie. Ce să faci în prima zi de primăvară ca să ai noroc tot anul

Ziua de 1 Martie aduce un frumos obicei de primăvară, mărțișorul, care este simbol al revenirii la viață a naturii. În fiecare an se respectă o serie de tradiții și obiceiuri de 1 martie pentru ca primăvara ce urmează să fie una prosperă, scrie Playtech.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Legenda mărțișorului. Tradiții și obiceiuri de 1 Martie

Mărțișorul este considerat un talisman al norocului și a bunăstării. Se obișnuiește ca bărbații să ofere mărțișoare și flori doamnelor și domnișoarelor din viața lor, în semn de admirație și respect. Acesta este purtat timp de aproximativ două săptămâni sau chiar și toată luna martie, deoarece aduce optimism și credință.

Cu toții știm că, de cele mai multe ori, culorilor mărțișorului sunt alb și roșu. Ei bine, conform unor legende care sunt foarte cunoscute și astăzi, cele două culori sunt simbolice și dezvăluie modul în care au apărut primii vestitori ai primăverii.

Legenda spune că Soarele, care a fost pus de Dumnezeu să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri. La un moment dat, în timpul iernii, un viteaz a decis să elibereze Soarele, așa că s-a luptat cu zmeul.

Bărbatul cel viteaz a fost rănit în luptă, iar sângele său s-a scurs pe zăpada albă. Atunci când zăpada s-a topit, în locul în care s-a scurs sângele eroului au răsărit ghioceii, numiți și vestitori ai primăverii.

O altă legendă spune că Primăvara, în timp ce se plimba la marginea unei păduri, a zărit un ghiocel acoperi cu zăpadă. A încercat să-l ajute să înflorească, așa că a îndepărtat zăpada din jurul lui.

Furioasă, Iarna a văzut ce a făcut Primăvara, așa că a trimis ger și zăpadă, motiv pentru care ghiocelul a înghețat din nou. Primăvara a rămas lângă ghiocel, dorind să-i țină de cald cu ajutorul mâinilor. Însă, s-a rănit la deget, iar câteva picături de sânge s-au scurt peste ghiocel și zăpadă din jurul lui. Din fericire, ghiocelul a revenit la viață, devenind simbolul Primăverii.

Obiceiuri de 1 Martie în funcție de zona țării

În funcție de zona țării, oamenii, mai ales cei de la țară, respectă o serie de tradiții și obiceiuri odată cu venirea primăverii. De exemplu, în zona Moldovei, fetele sunt cele care dăruiesc mărțișoare bărbaților de 1 Martie, iar aceștia oferă mărțișoare fetelor pe 8 Martie.

În Banat, există o tradiție care spune că fetele trebuie să se spele de dimineață cu zăpadă, pentru a fi iubite mereu. În Transilvania, mărțișorul este purtat doar în primele săptămâni din luna martie. Mai apoi, el este atârnat de uși, ferestre sau coarnele animalelor domestice. Se spune că astfel se vor speria duhurile rele.

În Bucovina, părinții trebuie să lege copiilor o monedă de argint sau de aur de gât sau de mână. Conform tradiției, moneda trebuie să fie legată cu un șnur roșu și un găitan din două fire răsucite din mătase roșie sau albă. Obiceiul este urmat pentru a purta noroc copiilor și pentru a fi sănătoși.

Cât timp se poartă mărțișorul?

O altă tradiție spune că, persoana care poartă mărțișorul mai multe zile consecutiv, în perioada 1-9 martie, va avea noroc tot timpul anului. De asemenea, mărțișorul se poate purta pe toată perioada lunii martie, până la Florii, până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe sau până la zărirea primului copac înflorit.

Atunci când nu se mai poartă mărțișorul, el este pus într-un pom înflorit sau, cum am precizat și mai sus, este atârnat la uși sau la coarnele animalelor pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, există credința că dacă îți vei pune o dorință atunci când vei agăța mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini.

Gestul dăruirii mărțișorului este încărcat de semnificații și sacralitate. Conform unor anumite credințe din bătrâni, dăruirea unui mărțișor cu inima curată înseamnă să îndupleci soarele să-ți dea sănătate, veselie, poftă de viață, iubire și frumusețe.

Articole asemănătoare

Back to top button