fbpx

studiu | Îți iai pauze pentru a te odihni, dar de fapt nu o faci. Află de ce nu este bine să folosești telefonul mobil în timpul break-urilor

Un studiu recent a concluzionat că persoanele care își folosesc telefoanele mobile în timpul pauzelor ajung să nu se mai odihnească. Totul din cauza faptului că acestea le solicită atenția.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O echipă de psihologi de la Universitatea Rutgers (SUA) a organizat un experiment pentru a stabili modul în care luarea unor pauze atunci când avem de executat anumite sarcini și modul în care acestea sunt petrecute. Rezultatul acestuia a demonstrat că persoanele care utilizează dispozitivele mobile în timpul break-urilor nu au ocazia să se odihnească în mod corespunzător.

Experimentul a implicat 414 participanți cărora li s-a cerut să rezolve 20 de seturi de puzzle-uri.

Aceștia au fost împărțiți în mai multe grupuri: unui grup i s-a cerut să nu își întrerupă activitatea în timp ce celorlalte grupuri li s-a permis să ia o pauză la jumatatea activităţii.

Un subgrup al participanţilor care şi-a luat pauză a putut să îşi folosească telefoanele mobile. Psihologii au observat faptul că aceştia manifestau cele mai clare semne ale epuizării mentale, prezentând o eficienţă a rezolvării puzzle-urilor mai mică faţă de cea a celor care nu şi-au folosit telefoanele în timpul pauzei, dar, totuşi, mai mare faţă de cei care nu au luat pauză deloc, transmite Medicalxpress.

„Acţiunea de a ne verifica telefoanele în timpul sarcinilor sau între sarcini devine din ce în ce mai răspândită. Este important să fim conştienţi de costurile pe care această acţiune le aduce. Presupunem că este asemănătoare cu alte forme de pauză, dar telefonul aduce un nivel mai mare de distragere care face dificilă mutarea atenţiei la sarcina pe care o avem”, a explicat dr. Terri Kurtzberg, co-autoare a studiului şi profesoară la Rutgers Business School.

Aceasta a mai adăugat că este posibil ca telefoanele mobile să aibă acest efect deoarece simpla lor vedere ne activează impulsul de a ne verifica mesajele, de a ne reconecta cu cunoscuţii şi de a avea acces la un flux continuu de informaţii.

Articole asemănătoare

Back to top button