fbpx

opinie | Ambasadorul UE s-ar implica în afacerile interne ale Moldovei? The Brussels Times: „Este grav, deoarece el reprezintă o comunitate internațională”

Ambasadorul UE în Moldova s-ar implica în chestiunile țării și ar discredita comunitatea europeană, se arată într-un material publicat pe The Brussels Times. La această concluzie a ajuns autorul analizei după declarațiile recente ale reprezentantului UE la Chișinău, Peter Michalko, referitoare la Ilan Șor, care potrivit lui au fost criticate dur de presa internațională, care le califică drept jignitoare pentru un stat independent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autorul consideră că afirmațiile diplomatului ar da dovadă de lipsă clară de viziune a UE față de țări precum Republica Moldova, mai ales că Bruxelles-ul ar fi dat-o deja de mai multe ori în bară sprijinind regime corupte.

„Principiul de bază al oricăror relații, inclusiv internaționale, este respectul. Declarațiile ambasadorului au fost percepute ca o lecție arogantă. Este grav, deoarece el reprezintă o comunitate internațională mare și bogată, bazată pe valorile umane universale”, se arată în articolul publicat.

În același timp, autorul califică drept straniu faptul că Peter Michalko nu a vorbit despre eliberarea fostului premier Vlad Filat sau a lui Veaceslav Platon atunci când și-a expus pretențiile față de justiția moldovenească. Totodată, potrivit jurnalistului, europenii nu s-au obosit să-și exprime regretul față de laundromat, al cărui arhitect ar fi Platon, deoarece în infracțiune ar fi fost implicate inclusiv bănci europene.

Analistul susține că declarațiile lui Michalko ar fi pe aceeași lungime de undă cu cele ale ministrului Justiției Fadei Nagacevschi. Potrivit lui, oficialul ar fi „omul care distruge cu succes reforma justiției, plătită din banii contribuabililor europeni”. Jurnalistul este de părerea că ultimele numiri ale unor magistrați care se presupune că sunt corupți și ar fi fost implicați în dosare politice ar urma să joace un anumit rol în contextul alegerilor prezidențiale din toamnă.

Așadar, potrivit articolului, pe de o parte Michalko s-ar plânge că moldovenii mai sunt rusofili, chiar dacă UE finanțează mai multe proiecte, iar pe de altă parte l-ar ataca pe „cel mai aprig critic al lui Igor Dodon și liderul singurului partid parlamentar care nu a făcut coaliție cu socialiștii”.

„Ce interes ar avea delegatul UE să-l atace pe unul dintre cei mai puternici și eficienți oponenți ai lui Dodon? A fost doar o întâmplare că dintre toate eșecurile justiției moldovenești l-a ales anume pe acesta? Este important de înțeles dacă aceste declarații ale reprezentantului UE au fost întâmplătoare sau din anumite motive neclare deocamdată el a jucat de partea lui Dodon. În caz contrar, politica UE în ceea ce privește Parteneriatul Estic, deja lipsită de respect, riscă să se transforme într-o nouă schemă de corupție”, își încheie autorul materialul publicat pe The Brussels Times.

Articole asemănătoare

Back to top button