fbpx

Mai bine nu te bălăcești, decât să te îmbolnăvești. ANSP atenționează că scăldatul în lacurile din capitală este periculos

Agenția Națioanală pentru Sănătate Publică avertizează populația că scăldatul în lacurile cu plajă din zonele de agrement din capitală nu este recomandat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit rezultatelor cercetărilor de laborator, efectuate de către ANSP pe parcursul lunii mai-iunie, calitatea apei din lacurile din capitală, dar şi din râul Nistru nu corespunde cerinţelor sanitaro-epidemiologice.

Rezultatele investigațiilor privind calitatea apei din râul Nistru, lacul „Vatra”, dar şi a lacului din parcul „Râşcani”, denotă prezenţa unui risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului, deoarece au fost depistate E.coli, colifagi şi alte microorganisme care pot provoca boli diareice acute sau maladii ale pielii în rândul populaţiei.

Totodată, și nisipul de pe plajele din zonele de agrement sunt poluate din cauza animalelor vagabonde, dar și ale gesturilor nedemne ale unor cetățeni.

În zona de agreemen „La izvor”, în probele de nisip a fost depistată toxocara canis, care poate provoca toxocaroza, atât la copii, cât şi la adulţi. Totodată, deşeurile menajere lăsate de populaţie în urma odihnei influenţează nefast calitatea nisipului, solului şi apelor din lacuri.

De asemenea, s-a  investigat și apa din izvoarele cu apă potabilă amplasate în parcurile cu plaje de pe teritoriul municipiului. Rezultatele denotă că, în majoritatea dintre acestea se conţin bacterii coliforme, E.coli, nitraţi în exces, iar apa nu poate fi utilizată în scopuri potabile, deoarece poate avea efecte negative asupra stării de sănătate.

Articole asemănătoare

Back to top button