fbpx

Deputat: „Trebuie să discutăm în societate posibilitatea aderării la NATO”

Alianța Nord-Atlantică ar oferi Republicii Moldova o umbrelă de securitate, iar subiectul aderării la NATO ar trebui discutat în societate. Opinia aparține deputatului PAS, Dorian Istratii. Potrivit parlamentarului, statutul de neutralitate prevăzut în Constituție nu apără Republica Moldova de eventuale atacuri. De cealaltă parte, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Albu, spune că Republica Moldova trebuie să-și mențină statutul de neutralitate, iar orice modificare a Constituției trebuie să aibă loc doar în urma unui referendum, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deputatul partidului de guvernare, Dorian Istratii, spune că Federația Rusă nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova atât timp cât își ține armata și munițiile în stânga Nistrului și atât timp cât rachete rusești survolează spațiul aerian al țării.

„Societatea trebuie să înțeleagă că neutralitatea nu ne apără, rachetele oricum survolează spațiul nostru aerian. Trebuie la modul serios să discutăm în societate alte posibilități de apărare, cum ar fi aderarea la NATO. Suedia este o țară care nu a avut un război din 1814 , acum, la începutul acestui război, a decis să adere la NATO. Suedezii sunt un popor care au evitat războaiele, dar ei înțeleg bine că umbrela NATO poate să-i apere. Ceea ce nu se întâmplă în cazul nostru, când avem statut de neutralitate prevăzut în Constituție. Suveranitatea țării oricum este încălcată de Federația Rusă care trebuia să-și retragă forțele armate încă din 1999 când a fost semnată Declarația de la Istanbul. Vedem reacția Federației Ruse și la schimbarea articolului ce vizează limba română. Rusia este obișnuită să țină în captivitate țările din fosta URSS”, a spus Dorian Istratii în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Opoziția parlamentară spune că o eventuală aderare a Republicii Moldova la un bloc militar ar însemna o greșeală. Socialistul Adrian Albu spune că în contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova trebuie să se abțină de la declarații în favoarea unei părți beligerante și să se limiteze la acțiuni de ordin umanitar.

„Republica Moldova trebuie să se bucure de neutralitate. Și trebuie să ajutăm vecinii noștri în acest conflict. Toate raioanele conduse de președinți socialiști sunt raioane de la graniță, în mare parte, și am avut un val mare de refugiați. Noi am ajutat acești oameni. Guvernarea a spus atunci APL-urilor să intervină, ulterior din bugetul de stat le vor fi întorși banii. Președinții de raioane ne spun că nici până acum nu au fost întorși banii. În Republica Moldova când sunt probleme de ordin constituțional, trebuie să se aplice mecanismul referendumului. Ceea ce trebuie să aibă loc și în cazul modificării articolului 13 din Constituție ce vizează limba de stat”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Albu.

Ministerul Apărării de la Chișinău a infirmat informațiile potrivit cărora spațiul aerian al Republicii Moldova ar fi fost survolat ieri dimineață de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră asupra localităților ucrainene. Potrivit președintelui Volodymyr Zelenski 81 de rachete rusești au atacat ieri Ucraina, fiind vorba de regiunile Odesa, Harkov, Zaporojie, Kiev, Lviv, Ivano-Frankivsk, Jîtomîr, Vinnița. Atacurile au fost lansate asupra infrastructurii critice și clădirilor rezidențiale.

Articole asemănătoare

Back to top button