fbpx

Ambasada Rusiei exprimă indignare față de expoziția dedicată victimelor lui Stalin

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a venit cu un mesaj, exprimându-și indignarea față de expoziția „Basarabenii în Gulag”, recentă organizată în țară, dedicată victimelor regimului lui Stalin. Reprezentanții ambasadei au denunțat ceea ce au numit „luna rusofobiei” lansată în Republica Moldova la data de 6 iulie a.c.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ambasadei, această „lună a rusofobiei” a fost disimulată sub pretextul unei „lupte împotriva totalitarismului”.

Ambasada Rusiei susține că organizatorii au ales să păstreze tăcerea în ceea ce privește atrocitățile comise în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, acuzându-i de denigrarea luptătorilor Armatei Roșii care au luptat împotriva trupelor de ocupație.

Am atras atenția asupra „lunii rusofobiei”, lansată în Republica Moldova la 6 iulie anul curent. O „lună a rusofobiei”, deghizată în „luptă împotriva totalitarismului”. Este semnificativ faptul că organizatorii a tot felul de „instalații”, expoziții, producții scenice și cinematografice îi omagiază cu căldură pe colaboratorii români ai Germaniei lui Hitler. Ei păstrează tăcerea în legătură cu atrocitățile comise în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Îi denigrează în mod deliberat pe luptătorii Armatei Roșii care au luptat împotriva lor. În acest sens, am dori să amintim despre consecințele tragice ale represiunilor regimului Antonescu împotriva populației civile din Moldova sovietică”, se arată în comunicat.

Amintim că Guvernul a prelungit expoziția imersivă „Basarabeni în Gulag”, care va continua până la data de 30 iulie, „urmare a multiplelor solicitări din partea cetățenilor”. Acțiunea se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor celui mai mare val de deportări staliniste, din noaptea de 6 iulie 1949. În cele două vagoane de metal sunt expuse obiecte folosite de victimele deportărilor, iar fiecare vizitator poate simți pe pielea lui condițiile și zăpușeala care, după 3 săptămâni de drum chinuitor, s-a preschimbat în frigul Siberiei de gheață. De asemenea, zilnic, aici au loc proiecții de filme documentare dedicate acestei tragedii.

Articole asemănătoare

Back to top button