fbpx

Institutul pentru Studii de Război: Rusia organizează atacuri „sub steag fals” în Transnistria. Ar putea încerca să destabilizeze R. Moldova

Rusia organizează atacuri „sub steag fals” în regiunea transnistreană și ar putea încerca să destabilizeze însuși Republica Moldova, se arată într-un comunicat emis de Institutul pentru Studii de Război. Potrivit sursei, conducerea de la Tiraspol ar putea cere apoi o protecție suplimentară Rusiei, iar Putin ar putea încerca să trimită acolo forțe militare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Acest lucru s-ar solda cu ridicarea stării de tensiune în țara noastră, dar și în România, punându-se presiune suplimentară asupra NATO. Specialiștii notează că o astfel de acțiune i-ar oferi lui Putin un câștig ieftin și va distrage atenția de la operațiunile militare ale Rusiei în edtul Ucrainei.

„Cele două batalioane de pușcași motorizați pe care Rusia le-a menținut ilegal în Transnistria de la sfârșitul Războiului Rece nu sunt probabil suficiente pentru a organiza singure un atac credibil asupra Odesei și nici rușii nu vor putea să le întărească suficient pentru a permite o astfel de acțiune. Ar putea sprijini, în schimb, atacuri mai limitate în nord-vestul Odesei, posibil provocând panică și creând efecte psihologice în beneficiul operațiunilor rusești din sudul Ucrainei.

Totuși, Rusia ar putea încerca să destabilizeze însăși R. Moldova. Comentariile șefului Republicii Populare Donețk și ale altor oficiali și împuterniciți ruși sugerează posibilitatea ca Putin să recunoască existența și suveranitatea autoproclamatei Republici Moldovenești Transnistrene, așa cum a recunoscut republicile populare din Donețk și Lugansk”, relatează Institutul pentru Studii de Război.

Articole asemănătoare

Back to top button