fbpx

video | Cum se pomenesc în R. Moldova ucrainenii care nu vor să lupte: Schemele prin au „ieșit cu acte în regulă”

Sute de bărbaţi din Ucraina au reuşit să treacă frontiera cu Republica Moldova şi să scape de o posibilă înrolare pe front. Cei mai mulți au trecut frontiera ilegal, întrucât decretul privind mobilizarea generală în Ucraina, semnat de Volodimir Zelenski, la 25 februarie, interzice bărbaţilor cu vărsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara. Echipa anticoruptie.md a reușit să documenteze mai multe cazuri în care cetățeni ucraineni spun că au plătit bani grei pentru a reuși să iasă din țară. Sunt câteva scheme prin care poți să „ieși cu acte în regulă”, acum, pe timp de război, din Ucraina. Toate schemele sunt bazate, în mare parte, pe coruperea grănicerilor ucraineni şi implicarea grupărilor criminale organizate. Cei care au reuşit să părăsească Ucraina susţin că au plătit sume cuprinse între 1000 şi 5000 de euro ca să li se permită trecerea. Autorităţile de la Kiev recunosc că există această problemă pe tot segmentul frontierei de Vest, iar cele de la Chişinău preferă să tacă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

O zi agitată la punctul de trecere a frontierei de la Palanca. Un flux continuu de mii de refugiaţi, femei, copii, bătrâni, care au stat ore în şir la vamă ca să ajungă în Republica Moldova şi să scape de război. Zeci de funcţionari publici, voluntari, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, deja epuizaţi, încearcă să facă faţă fluxului.

Dinspre frontieră apare un tânăr, cu un ruxac în spate. Tânărul care pare un pic debusolat este întâmpinat de către un angajat al Biroului Migraţie şi Azil, care îi cere paşaportul.

Tânărul zice că o să i-l dea mai târziu şi întreabă dacă este un loc de popas provizoriu. Funcţionarul îi răspunde amabil şi insistă să se înregistreze. Tânărul îl ignoră şi pleacă mai departe.

Aşa arată unul din sutele de bărbaţi din Ucraina care reuşesc să ajungă ilegal în Republica Moldova.

„Există un „canal”, dar nu-l divulg, că trebuie să mai treacă nişte prieteni”

Tânărul care tocmai a ajuns ilegal în Republica Moldova ne povesteşte că nu vrea să lupte, din care cauză a fugit din Ucraina, iar interdicţia de a părăsi ţara, impusă bărbaţilor, este „o mică prostie de a preşedintelui”. Bărbatul ne-a mai comunicat că este originar din Doneţk, iar în 2014 s-a mutat cu traiul în Kiev, tot din cauza războiului. Acum un obuz i-a distrus şi locuinţa din Kiev, de asta vrea să plece în Occident. Fugarul mai spune că va aştepta la Palanca părinţii care urmează să treacă cu maşina într-un rând de vreo 15 kilometri şi nu are de gând să se înregistreze nicăieri sau să stea în tabăra refugiaţilor.

„Am auzit că dacă te înregistrezi, eşti obligat să stai în Republica Moldova timp de o lună. Dar nu am planuri să rămân aici. Nu mă duc să stau în corturi. Vedeţi, sunt diferite benzi adezive, mie nu-mi plac. Eu iubesc libertatea”, a spus interlocutorul.

Tânărul a recunoscut că a plătit bani grei ca să treacă hotarul, însă a refuzat să spună ce sumă a dat şi să ofere alte detalii, ca să „nu dea de gol canalul”: „Trebuie să mai treacă aşa nişte prieteni de ai mei. Cu câţi mai mulţi vameşi şi grăniceri vor fi reţinuţi, cu atât serviciile vor costa mai scump”.

„Serviciul costă de la 1000 la 5000 de euro”

Lângă tabăra refugiaților de la Palanca se arată un grup de circa 20 de bărbaţi, proaspăt sosiţi din Ucraina. Oamenii recunosc că au ajuns în Republica Moldova ilegal, după ce au plătit banii grei, iar costul serviciilor de trecere a frontierei variază de la 1000 la 5000 de euro.

„Se formează grupuri din opt-zece doritori care vor să treacă frontiera. Strâng paşapoartele şi banii, apoi sunt urcaţi în automobile şi trecuţi peste frontieră”, dezvăluie un tânăr o schemă.

Un alt bărbat dă în vileag o altă schemă de trecere a frontierei, cu bacul de la Orlovca, regiunea Reni. „Toţi cei care plătesc, trec. Cei care nu plătesc, sunt întorşi înapoi. Ai noştri încasează banii ca să le permită trecerea. Este multă corupţie la noi”, precizează tânărul.

Unii, mai bănoşi, plătesc separat ca să le fie trecute şi automobilele.

Citește continuarea pe anticoruptie.md.

Articole asemănătoare

Back to top button