fbpx

UE oferă 15 milioane de euro R. Moldova, în contextul crizei regionale: „Noi suntem aici pentru a vă ajuta”

Uniunea Europeană va oferi 15 milioane de euro Republicii Moldova, în contextul crizei regionale. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținută de către Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhely, cu participarea Înaltului Reprezentant, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell și a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, după întâlnirea de miercuri, 2 martie, la Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Vizita dumneavoastră vine într-un moment foarte complicat și extrem de dificil pentru regiune. Apreciez acest semn de solidaritate cu cetățenii moldoveni. Războiul declanșat în Ucraina a afectat securitatea din regiune și viața a zeci de milioane de oameni. Peste un milion de ucraineni au părăsit țara și caută refugiu în alte țări. Mulți dintre acești oameni au ajuns în Republica Moldova. Țara noastră condamnă ferm agresiunea Rusiei față de Ucraina. Cetățenii Republicii Moldova s-au solidarizat pentru a oferi sprijin oamenilor care îți găsesc adăpost țara noastră. Mii de cetățeni ai Republica Moldova întâmpină cetățenii ucraineni la frontieră și le oferă hrană și adăpost. Mulțumesc cetățenilor noștri pentru acest exemplu de solidaritate fără precedent. De la începutul acțiunilor militare din Ucraina, circa 12.000 de ucraineni au trecut hotarul Republicii Moldova, iar jumătate dintre ei sunt printre noi. Vreau să le mulțumesc statelor care s-au oferit să susțină eforturile noastre umanitare. Unele state s-au oferit să doneze bani, altele – echipamente și ajutoare. Suntem recunoscători pentru contribuții”, a declarat președinta Maia Sandu.

 „Aceasta este prima mea vizită în Republica Moldova și sunt foarte fericit că mă aflu aici. Aș fi dorit să fie din alte circumstanțe. Autoritățile Republicii Moldova au demonstrat generozitate pentru refugiații din Ucraina. Trebuie să recunosc că în ultima săptămâna Moldova a oferit refugiu pentru sute de oameni. Noi la fel va vom sprijini pentru aceste eforturi. Acum analizăm posibilitatea de a sincronizare a rețelei electrice dintre Moldova și UE și sperăm să avem o soluție rapidă în acest sens. Modul în care contracarăm dezinformarea, a devenit un viciu care este răspândit, suntem pregătiți  sprijinim Republica Moldova de a oferi cetățenilor informație corectăactualizată. Noi sprijinum dreptul RepublIcii Moldova de a-și alege cursul politicii externe.Vom continuă  cooperăm foarte intens în baza acordului de asociere, a menționat Înaltul Reprezentant, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

„Mi-aș fi dorit să fiu aici în alte circumstanțe. Republica Moldova poate continuă să mizeze pe sprijinul UE. Invazia Rusiei în Ucraina a afectat și UE Noi suntem aici pentru a va ajută în această provocare pe care o aveți. Va oferim 15 milioane de euro pentru Guvern pentru a ajută la gestionarea crizei imediate și acesta este doar primul pas pe care îl propunem”, a declarat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi

 

 

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button