fbpx

Și-a aranjat traiul într-un imobil de lux, însă nu l-a declarat niciodată: Unde locuiește ex-directorul SIS, care a fost condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci

Fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vasile Botnari, singurul dintre oficialii moldoveni care a fost condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci, îşi duce traiul într-o gospodărie de lux, amplasată pe trei terenuri destinate construcţiilor dintr-un cartier elitist din Chişinău. Atât terenurile, cât şi construcţiile, au ajuns în proprietatea lui Botnari când acesta deţinea funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc. Deşi locuieşte acolo de ani buni, fostul funcţionar nu şi-a declarat niciodată imobilele, acestea fiind înregistrate pe numele socrilor săi. Vasile Botnari nu pare să fie afectat financiar de faptul că a rămas fără serviciu, dar nici de amenda care i-a fost aplicată pentru expulzarea profesorilor turci. Fostul director de la SIS conduce un bolid de lux, angajează oameni pentru întreţinerea gospodăriei şi cheltuie lunar cel puţin 9 mii de lei pentru serviciile de pază, se arată într-o investigație anticorupție.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Gospodăria familiei Botnari ocupă o suprafaţă de aproape 15 ari şi cuprinde trei adrese de pe o singură stradă. În regiune se găsesc hotelul Ambasador, câteva reprezentanţe diplomatice, iar la mai puţin de o sută de metri se află şi casa unui alt fost director la SIS, Artur Reşetnicov.

Un gard cu o înălţime de cel puţin 2 metri apără de ochii curioşilor gospodăria familiei Botnari. Curtea este amenajată şi îngrijită ca la carte, iar în partea dinspre drum se află un rând de arbori decorativi. Din interiorul curţii se zăresc vârfurile unui rând de conifere.

Văzută de la înălţime, în curtea lui Vasile Botnari descoperim trei imobile, două mai mari şi unul mai mic. Este vorba de o casă în stil clasic şi două construcţii cu o arhitectură modernă.

Casele sunt unite între ele printr-o construcţie în formă de tunel. Imobilul mai mic pare să fie un garaj, judecând după poarta imensă dinspre drum. Acolo sunt parcate şi cele două automobile ale familiei.

Securitate non-stop cu paznici agresivi

Gospodăria lui Vasile Botnari este supravegheată non-stop cu ajutorul unor camere video, iar în ghereta de peste drum de poartă un paznic are grijă ca nimeni să nu se apropie de gardul celui care l-a angajat. Paznicii reacţionează imediat dacă vreun mijloc de transport staţionează pe drum în dreptul gospodăriei fostului şef de la SIS sau dacă cineva încearcă să fotografieze sau să filmeze zona. Unul dintre paznici ne-a agresat verbal şi fizic în timp ce jurnaliștii anticorupție.md făceau poze pentru investigaţie.

O altă persoană din cele care păzesc zona a recunoscut că este angajat de Vasile Botnari, că lucrează pe schimburi şi are o remunerație de trei mii de lei pe lună.

Sărac în declaraţiile de avere

Vasile Botnari nu a raportat niciodată în declaraţiile de avere, semnate în calitate de funcţionar public, vreo locuinţă.

Deşi a deţinut funcţii publice până în vara anului 2019, când Partidul Democrat s-a retras de la guvernare, ultima declaraţie de avere semnată de Vasile Botnari, care se regăseşte în arhiva Autorităţii Naţionale de Integritate, este pentru anul 2016.

Fostul funcţionar a declarat doar veniturile din salariul său, în pofida faptului că familia sa avea afaceri, iar în unele, soţia sa, Natalia, figura în calitate de administrator.

Vasile Botnari deţine, din mai 2004, o cotă de 30 la sută din SRL Vabaro Lux, întreprindere specializată în comercializarea lemnului şi a articolelor de tâmplârie. În 2008, Natalia Botnar a fondat întreprinderea A & N SERVICE, având ca gen de activitate prestarea serviciilor. Aceasta a fost tot timpul singura administratoare a întreprinderii. În 2019, cifra de afaceri a întreprinderii a constituit 1,33 milioane de lei.

În 2014, averea lui Vasile Botnari a fost supusă controlului de către Comisia Naţională de Integritate, în Actul de constatare, semnat de Alexandru Donciu, se arată că Vasile Botnaru nu a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor.

Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, consideră că Vasile Botnari a beneficiat de dreptul angajaţilor SIS de a nu publica declaraţiile de avere, ce nu este corect în cazul lui. „Directorul SIS este o persoană publică, toţi îl cunosc, nu participă la operaţiuni secrete şi publicarea datelor despre averea şi interesele sale este obligatorie”, a declarat expertul.

Reacţia lui Vasile Botnari

Fostul direct de la SIS s-a arătat indignat că cineva îi fotografiază gospodăria. „De ce filmaţi? Aveţi autorizaţie să-mi filmaţi copiii?”,a întrebat fostul demnitar. După ce i s-a răspuns că nu ne interesează copiii, a fost întrebat dacă locuieşte acolo. Botnari a răspuns răspicat „Nu!”, a intrat în curte şi a închis poarta, fără să mai răspundă la alte întrebări.

Contactat telefonic, Botnari nu a răspuns apelurilor jurnaliștilor.

Autoritatea Naţională de Integritate: „Dacă se constată decalajul dintre avere şi veniturile legal declarate se porneşte dosar pentru confiscarea averii”

Citește investigația integrală pe anticorupție.md.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button