fbpx

Opinie privind verificarea integrității persoanelor cu funcții de demnitate publică care dețin posturi în cadrul autorităților publice autonome

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o opinie, care se expune cu privire la modul de verificare a integrității și intereselor candidaților pentru funcții publice, care sunt desemnați de către Parlament.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În mod special este analizat mecanismul de verificare a declarațiilor de avere și interese prin prisma Legii nr. 133/2016 dar și a verificării candidaților în baza prevederilor Legii nr. 271/2008.

Concluzia analiștilor IPRE este că procesul de verificare al candidaților la funcții de conducere în autorități publice autonome, care sunt numiți în funcție de Parlament poate fi îmbunătățit prin:

  1. verificarea ex-ante a candidaților desemnați de Parlament prin concurs sau numire;
  2. extinderea cercului de persoane apropiate ale candidaților care sunt verificate la capitolul avere și interese;
  3. utilizarea datelor indirecte care ar putea conduce la concluzii că sunt proprietăți și averi nedeclarate, care se află în afara țării;
  4. conlucrarea activă cu autorități din alte state pentru a asigura plenitudinea verificărilor de avere și interese.

Recomandăm modificarea Legilor care reglementează activitatea autorităților publice autonome, menționate în prezenta opinie, cu includerea obligației de depunere a declarației de avere la etapa de preselecție sau concurs, precum și verificarea înainte de numirea în funcție a candidaților preselectați pentru funcții de conducere a declarațiilor de avere de către ANI.

Adițional, recomandăm preluarea atât a informațiilor oferite prin controlul ANI și cel al SIS în temeiul Legilor 133/2016 și 271/2008 pentru a complementa informațiile cu privire la candidați.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button