fbpx

video | El a dat valoare igienei! Google Doodle ne amintește cine este „Salvatorul Mamelor”, dar și cum să ne spălăm corect pe mâini

În plină pandemie, este important să ne păstrăm calmul și să respectăm regulile anunțate de medici și autorități. Și Google este la datorie în această perioadă. Motorul de căutare a creat un nou doodle care ne amintește cât de importantă este igiena, dar și cine a contribuit la valorificarea acesteia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În filmuleț ne sunt indicați pașii prin care spălăm corect mâinile, iar alături procesului îl putem vedea pe așa-numitul „Salvatorul Mamelor” sau „Părintele controlului infecției” – medicul maghiar dr. Ignaz Semmelweis, atribuit pe scară largă ca fiind prima persoană care a descoperit beneficiile medicale ale spălării mâinilor.

La mijlocul secolului al XIX-lea, o infecție misterioasă și prost înțeleasă, cunoscută sub numele de „febră albă” a dus la rate mari de mortalitate la mamele din maternitățile din toată Europa. Semmelweis s-a dedicat găsirii cauzei.

După o investigație amănunțită, el a dedus că medicii transmiteau infecția din operațiile anterioare și autopsiile mamelor sensibile prin mâinile lor. Astfel, el a cerut imediat ca tot personalul medical să se spele pe mâini între examinările pacientului și, în consecință, ratele de infecție din diviziunea sa au început să scadă. Din păcate, mulți dintre colegii lui Semmelweis au văzut inițial ideile sale cu scepticism. Decenii mai târziu, recomandările sale igienice au fost validate de acceptarea pe scară largă a „teoriei germenilor a bolii”. Află mai multe din istoria medicului, accesând Google Doodle.

Articole asemănătoare

Back to top button