fbpx

Un ex-director adjunct SIS solicită conducerii țării stoparea ilegalităților din instituție

Ex-directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Balan, se adresează public președintelui țării, președintelui Parlamentului și procurorului general pentru a interveni și stopa imediat ilegalitățile din SIS, în special ale „grupării criminale care se specializează în fabricarea și disimilarea în mass-media a știrilor false”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Balan a mai cerut dispunerea de măsuri pentru tragerea la răspundere penală a membrilor „grupării” respective pentru abuz de putere și abuz serviciu, dar și ectuarea unui audit intern și extern la SIS pentru verificarea randamentului cheltuirii banilor publici în scop operativ.

Alexandru Balan a povestit că, atunci când se afla în funcție de conducere la SIS, a sesizat unele cazuri de divulgare a secretului de stat și transmitere neautorizată a informațiilor din cadrul SIS. În mod special a identificat o „grupare” din cadrul SIS care, prin utilizarea situației din serviciu și divulgarea ilegală a informațiilor, a implementat un mecanism de activitate ilegală de denigrare a persoanelor. „Grupul respectiv este alcătuit din actuali și foști angajați SIS, precum sunt ofițerii Ojog, Pavliuc, Ciumacenco și Cuzmin. De altfel, dovezi clare în acest sens au fost oferite public de către ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, în aprilie 2023”, a adăugat Alexandru Balan.

Alexandru Balan spune că personal a fost ținta acțiunilor ilegale din partea „grupării” respective, manifestate prin crearea la locul de muncă a unui mediu ostil, degradant și ofensator, cu scopul de lezare a drepturilor, onoarei, demnității şi reputației sale profesionale. Pentru aceasta, cu regularitate i-au fost fabricate multiple telegram-canale cu informații calomnioase, plasate informații false pe bloguri sau portaluri de știri, organizate emisiuni TV, au fost atrași în expuneri publice cu caracter defăimător deputați, jurnaliști și analiști politici.

Alexandru Balan a acuzat că un articol mediatizat de redacția TV8 i-a lezat onoarea, demnitatea și reputația. Acesta conține imagini și înregistrări efectuate ilegal, fără acordul său, cu interpretarea eronată a cazului, cu titlu și text denigrator în privința sa.

Alexei Serebreanschi, colonel rezervă SIS, fost șef al spionajului extern, a relatat că în ultimii patru ani desfășoară un lucru activ de depistare și documentare a unor crime deosebit de grave comise de un grup de ofițeri SIS care ocupă funcții-cheie în cadrul Serviciului de Informații și Securitate. Aceste crime, spune el, vizează furtul și divulgarea informațiilor atribuite la secretul de stat, denigrarea și discreditarea persoanelor incomode: politicienilor, diplomaților, minorităților naționale, în special a găgăuzilor, utilizarea în scopuri criminale a Telegram canalelor anonime și a jurnaliștilor, precum implicarea în activități ilegale de îmbogățire ilicită, contrabanda cu țigări, imixtiune în actul justiției și alte crime.

„De mai bine de jumătate de an, suntem martori cum SIS realizează acțiuni țintite de denigrare și discreditare a fostului director adjunct SIS Alexandru Balan, cu utilizarea Telegram canalelor anonime, iar de o perioadă cu implicarea activă în aceste crime a TV8”, a mai spus Alexei Serebreanschi.

Articole asemănătoare

Back to top button