fbpx

Testamentul lui Ion Druță: „Corpul meu neînsuflețit să-l întoarceți în mica mea patrie”

Cunoscutul scriitor Ion Druță, care a încetat din viață joi, 28 septembrie, la Moscova, și-a lăsat dorința cu privire la locul său de odihnă veșnică într-un testament. Testamentul a fost dezvăluit publicului de către Gheorghe Erizanu, Directorul editurii „Cartier”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform dorinței lui Ion Druță, el își dorește să fie înmormântat la Soroca, orașul natal al scriitorului. Această hotărâre a fost inclusă în testamentul său, iar familia și cei apropiați se vor asigura că ultima sa dorință va fi respectată.

„Corpul meu neînsuflețit să-l întoarceți în mica mea patrie și să fiu înmormântat în Soroca, la Lumânarea Recunoștinței, monument căruia i-am dedicat șaisprezece ani din viața mea. Vă rog să organizați înmormântarea în liniște și modestie, fără discursuri lungi și vizite inutile în diverse locuri, cu excepția, poate, a Teatrului Național, unde, într-adevăr, se mai aud replicile eroilor mei.

Dacă repatrierea trupului meu va fi imposibilă în mica mea patrie, dau instrucțiuni nepoatei mele, Ana Druță, să-mi incinereze trupul și să ia cenușa în Moldova pentru a o îngropa pe teritoriul Lumânării Recunoștinței. Un mormânt simplu, modest și demn.

Moștenitoare a bunurilor mele, precum și a dreptului de a dispune de moștenirea mea creatoare, atât în proză, cât și în teatru și de a primi dobânda datorată în conformitate cu legea, sunt confirmate Anei Druță, conform testamentului făcut la Chișinău, în limba română, la 11.10.2017”, se arată în testament.

Autoritățile din țară vor acorda tot suportul necesar, dacă familia lui Ion Druţă va decide să-l înhumeze în Moldova. Anunţul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Culturii, care au menționat că instituția se află în contact permanent cu rudele scriitorului.

Ion Druță a decedat la vârsta de 95 de ani. Acesta a joi dimineață, la ora 10:00, la Moscova. Scriitorul s-a născut la 3 septembrie 1928, în comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca, azi în raionul Donduşeni.

Articole asemănătoare

Back to top button