fbpx

sondaj | Ce salariu ar trebui să aibă funcționarii publici din Republica Moldova pentru ca aceștia să nu fie tentați să ia mită?

Un funcționar de rând ar trebui să aibă, în medie, un salariu de 15.000 de lei pentru a nu fi tentat să ia mită. Cel puțin așa arată datele unui raport elaborat de Transparency International – Moldova într-un proiect de monitorizare a politicilor anticorupție în autoritățile publice centrale, scrie zdg.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Raportul a fost realizat în urma intervievării funcționarilor din 13 autorități publice cu risc sporit de corupție. Sondajul a fost desfășurat în luna octombrie 2019, fiind intervievate 643 de persoane.

Rezultatele intervievării au arătat că funcţionarii nu sunt satisfăcuţi de remunerare. În medie, respondenţii ar dori pentru funcţionarii de rând un salariu de 1,7 ori mai mare decât salariul mediu în sectorul public, salariul unui şef de direcţie – de 2,3 ori mai mare, iar pentru un ministru sau director de agenţie – un salariu de 3,3 ori mai mare decât cel mediu în sectorul public sau 14,5 coşuri minime de consum.

Întrebaţi de ce nu ar denunţa cazuri de corupţie, circa patru din zece respondenţi au spus ca nu sunt încrezuţi că vor fi protejaţi ca avertizori de integritate. Trei din zece cred ca aceasta le-ar crea probleme. Doi spun că acest risc nu ar fi de folos şi doar unu din zece – că denunţarea corupţiei nu este responsabilitatea lor.

Articole asemănătoare

Back to top button