fbpx

Reacția CEC în cazul buletinelor de vot găsite la o gunoiște din Ștefan-Vodă: „Declarațiile sunt eronate și contravin normelor legale”

După ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mai multe buletine de vot de la o alegerile locale din 2019, arse la o gunoiște din Ștefan-Vodă, CEC s-a sesizat și face mai multe precizări. Conform unui comunicat emis, în concordanță cu prevederile legislației electorale, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile, cele anulate şi certificatele pentru drept de vot se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează șase luni de la data confirmării legalităţii scrutinului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

După expirarea acestui termen, acestea se nimicesc. Recent, Comisia Electorală Centrală a făcut un demers în adresa instanțelor de judecată prin care a reamintit despre dispozițiile Codului electoral în acest sens.

Astfel, declarațiile precum că buletinele de vot trebuiau transmise spre păstrare Comisiei Electorale Centrale pentru o perioadă de trei ani sunt eronate și contravin normelor legale.

Totodată, CEC atenționează că un buletin de vot utilizat la un scrutin, nu poate fi folosit la alte alegeri. Așadar, instituția își rezervă dreptul de a sesiza Consiliul Suprem al Magistraturii pentru a investiga situația creată și a aprecia modul în care au fost realizate atribuțiile ce-i revin Judecătoriei Ștefan-Vodă privind executarea prevederilor Codului electoral, referitoare la nimicirea documentelor electorale.

CITEȘTE ȘI:

video | Mai multe buletine de vot, arse la o gunoiște din Ștefan-Vodă. „Vedem o fraudare masivă”

Articole asemănătoare

Back to top button