fbpx

Pot fi combinate vaccinurile împotriva COVID-19? Specialiștii de la Oxford vor studia dacă unei persoane i se pot administra doze de preparate diferite

Specialiștii de la Universitatea Oxford vor studia dacă unei singure persoane îi pot fi administrate două doze de preparate diferite împotriva COVID-19 în procesul de vaccinare. Studiul este o premieră mondială și va implica 820 de voluntari cu vârsta de peste 50 de ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru a studia combinarea preparatelor, se vor folosi serurile produse de Pfizer şi AstraZeneca. Astfel, oamenii de știință își propun să rezolve problema distribuirii ineficiente a vaccinurilor.

În același timp, conform presei străine, unii specialiști sunt de părerea că prin combinarea vaccinurilor răspunsul imunitar la COVID-19 s-ar îmbunătăți. Aceștia afirmă că persoanele cărora li se vor administra preparate diferite ar putea avea mai mulți anticorpi, care se vor menține o perioadă îndelungată.

Cercetarea prevedea inclusiv analizarea influenței perioadei în care se administrează cele două doze ale preparatelor. Astfel, a două injectarea va fi realizată la patru și respectiv la 12 săptămâni după prima, iar savanții vor studia reacția organismului.

De menționat, însă, este faptul că mai multe țări europene nu recomandă vaccinul AstraZeneca persoanelor mai în vârstă de 65 de ani. Motivul este că la testele clinice nu au participat suficiente persoane în etate, respectiv nu există date privind eficiența preparatului în cazul bătrânilor.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button