fbpx

Record mondial: Un alpinist a cucerit Everestul pentru a 30-a oară

Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a ajuns miercuri pentru a 30-a oară pe vârful Everest, depășindu-și propriul record de ascensiuni pe cel mai înalt munte din lume, a anunțat organizatorul expediției sale, citat de agenția AFP și G4Media.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Kami Rita a ajuns pe vârf în această dimineață. El a stabilit un nou record” cu 30 de ascensiuni pe Everest, a declarat pentru AFP Mingma Sherpa de la Seven Summit Treks.

Ghid montan de peste 20 de ani, Kami Rita Sherpa a urcat pentru prima dată pe vârful Everest, la 8.849 de metri altitudine, în 1994. La acea vreme, a fost pentru o expediție comercială. De atunci, a urcat pe cel mai înalt munte din lume aproape în fiecare an, conducând clienți.

În 2023, a urcat Everestul de două ori, stabilind de fiecare dată un nou record, după ce a fost depășit de un alt ghid, Pasang Dawa Sherpa.

Kami Rita Sherpa a declarat în trecut că el doar „muncea” și că nu urmărea să stabilească niciun record. Alpinistul nepalez are la activ alte câteva vârfuri de peste 8.000 de metri, printre care K2 din Pakistan, al doilea cel mai înalt munte din lume.

Nepalul a emis 419 permise de ascensiune pe Everest în acest an pentru sezonul de primăvară, care se desfășoară din aprilie până la începutul lunii iunie. Majoritatea alpiniștilor vor fi însoțiți de un ghid nepalez. Prin urmare, se așteaptă ca peste 800 de persoane să abordeze Everestul în acest sezon.

În 2023, peste 600 de alpiniști au ajuns pe vârful Everest, care a înregistrat un număr record de 18 morți.

Articole asemănătoare

Back to top button