fbpx

SUA susțin că Rusia a lansat o armă spațială, capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului

Rusia a lansat ceea ce este probabil o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, citat miercuri de dpa, potrivit Agerpres

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ryder a precizat că lansarea a avut loc pe 16 mai şi că satelitul rus este acum pe aceeaşi orbită cu satelitul guvernului american.

Întrebat dacă satelitul rus a ameninţat satelitul american, Ryder a spus: „Ei bine, este o armă de apărare spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american”.

Reprezentantul SUA la ONU, Robert Wood, a exprimat în trecut păreri similare cu cele ale lui Pat Ryder. Pentagonul susţine că nu este prima dată când Rusia a lansat astfel de arme spaţiale, referindu-se la momente din anii 2019 şi 2022.

O rezoluţie a ONU depusă luni de Rusia în Consiliul de Securitate împotriva unei curse a înarmării în spaţiu nu a reuşit să obţină suficient sprijin. Proiectul de rezoluţie a beneficiat de şapte voturi pentru, în timp ce şapte state au votat împotrivă, între care şi SUA.

Reprezentantul SUA Robert Wood a acuzat Moscova că foloseşte tactici de manipulare, după ce Rusia s-a opus luna trecută unei rezoluţii SUA împotriva armelor nucleare în spaţiu.

În februarie, au existat relatări în SUA care avertizau în privinţa ambiţiilor nucleare ale Rusiei în spaţiu, potrivit cărora potenţialul nuclear al armelor îndreptate împotriva sateliţilor ar putea reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională şi internaţională.

Guvernul SUA a reacţionat şi a acuzat Rusia că dezvoltă capabilităţi militare pe care să le folosească împotriva sateliţilor, preşedintele Joe Biden dând asigurări că nu există un pericol nuclear pentru americani sau oamenii de oriunde din lume.

Preşedintele rus Vladimir Putin a răspuns, spunând că Rusia este împotriva desfăşurării de arme nucleare în spaţiu.

Articole asemănătoare

Back to top button