fbpx

Prețurile la cireșe, în creștere. UE devine principala piață de export

Recolta de cireșe din acest an va fi mai mică față de anul precedent din cauza înghețurilor din primăvară, estimează Asociația Moldova-Fruct. Totuși, exportatorii moldoveni se bucură de o majorare de peste 50 la sută a prețurilor. Fructele câștigă tot mai mult teren pe piața Uniunii Europene, ponderea exporturilor de cireșe majorându-se semnificativ în acest an, scrie Moldova 1

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vasile Braga este un producător de cireșe din raionul Șoldănești și are o livadă în apropierea satului Vadul-Rașcov. El deține în proprietate 50 de hectare, iar de pe 24 de hectare deja culege cireșe. Bărbatul ne-a explicat că obținerea unei recolte de calitate necesită eforturi considerabile, iar înghețurile din primăvara acestui an au afectat în mod evident producția.

„Noi luăm în jur de 15 tone la hectar. Luăm calitatea cea mai bună, luăm calibrul foarte mare, dar din cauza înghețurilor din acest an, media poate fi 5-6, nu știu, calculul nu s-au făcut. Sunt sorturi care practic nu au dat nimic. Pentru a avea cireșe de calitate, trebuie o investiție mare. Trebuie omul să aibă responsabilitatea să nu aibă viermi, să stropească la timp, să stea cât mai mult în câmp. Anul acesta e așa, la anul va fi mai bine”.

Pentru a putea exporta fructe pe piața europeană, care impune standarde stricte de calitate, Vasile Braga și echipa sa au obținut certificatele care permit livrările pe piața comunitară, investind în linii moderne de sortare și în sisteme performante anti-grindină și ploaie.

„Noi suntem pe piața europeană, noi avem linii de sortare, avem sistem de răcire foarte bun, de aceea pe noi ne contactează toți europenii. Liber putem să vindem în orice magazin, orice piață din toată lumea. Este foarte greu de intrat la ei pe piață și de aceea noi ne străduim să fie calitatea cea mai înaltă. Acolo este control, acolo este analiză”.

Datele privind exporturile de cireșe în iunie 2025 arată o scădere a cantității exportate față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 10 mii de tone la aproximativ 8 mii de tone. Cu toate acestea, valoarea totală a exporturilor a crescut semnificativ, de la 13 milioane până la 20 de milioane de dolari, datorită majorării prețului mediu de export cu 51 la sută, susține directorul executiv al Asociației Moldova-Fruct, Iurie Fală.

„Într-o lună de vânzări, noi am exportat 2.200 de tone total pe piețele țărilor de Uniunea Europeană, iar anul trecut această cantitate a fost exportată pe parcursul întregului an. Noi ne așteptăm că exportul către piețele Uniunii Europene vor crește. Noi vedem că odată cu reorientarea pe alte piețe au crescut și prețurile. Dacă în medie pentru anii 2023-2024, prețul la exportul de cireșe pe care îl înregistram, era în jur de 1.30-1.40 dolari pentru un kilogram – în acest an a crescut până la 2.40 dolari per kilogram prețul mediu, ceea ce a permis că încasările să fie mai mari decât anul trecut”.

Potrivit Asociației Moldova-Fruct, geografia exporturilor de cireșe în acest an este diferită de cea din 2024. Astfel, a scăzut ponderea către țările CSI, de la 84% la 70% și a crescut cea spre țările din blocul comunitar, de la 16 la 28 la sută.

Articole asemănătoare

Back to top button