fbpx

România a inaugurat primul scaner cu raze X la frontiera moldo-română

În punctul de trecere a frontierei de la Giurgiuleşti va fi dat în folosinţă primul scanner mobil cu raze X din România. Încă 25 de astfel de scannere vor fi introduse și în alte puncte vamale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Noul scanner mobil a fost montat imediat după punctul de întrare în țară din Vama Giurgiuleşti. Autoturismele vor trece prin dreptul aparatului în timp ce imaginile vor fi analizate în centrul de comandă. În acest fel pot fi depistate persoane, mărfuri ilicite sau arme ascunse în autovehicule.

Autoturismele sunt alese aleatoriu, mașina urcă pe rampă, iar un lucrător va vedea din centrul de comandă tot interiorul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Scanerul montat la Galați va fi folosit doar pentru autoturisme, iar anul viitor va fi adus și cel pentru tiruri.

Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române: „Este un început este un proiect demarat în urmă cu doi ani, care este foarte complex. Sperăm că iodata cu acest proiectsa fie eficientizat controlul vama și reduși timpii de așteptare la frontieră.”

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Este pentru Autoritatea Vamală Română o zi istorică, pentru că după multe promisiuni astăzi începem operaționalizarea programului. Discutăm de 12 puncte de frontieră care vor fi dotate cu scanere fixe sau mobile. Anul acesta vom aplasa 10, iar în 2025 alte 8, or să fie operationalizate și alte 9 în 2026.”

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal:

  • Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport.
  • Siguranța națională: Permite autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională.
  • Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în țară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.
  • Protecția mediului: Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător și care pot fi interzise sau restricționate.
  • Eficiența operațională: Desfășurarea mai rapidă a operațiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecție fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei.

Cu aceste sisteme, ministerul de finanțe vrea să combată evaziunea fiscală și să crească astfel cu 30% veniturile la bugetul de stat. Banii pentru acest program, 100 de milioane de euro, au fost obținuți prin PNRR.

Articole asemănătoare

Back to top button