fbpx

Workshop la Artcor: „Identitate și politici culturale europene”

Workshopul „Identitate și politici culturale europene”, în cadrul proiectului european Jean Monnet Module TEIDCIPEI „Dezvoltarea identității europene prin cultură în procesul de integrare europeană”, implementat de către AMTAP, a fost găzduit de Centrul de inovație și creativitate Artcor pe 17 mai 2024.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Workshopul a reunit membri ai comunității academice, factori de decizie din domeniul culturii și reprezentanți ai societății civile, având ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul dezvoltării identității europene prin intermediul politicilor culturale și accesului la programele de finanțare ale UE în domeniul culturii.

În sesiunea de deschidere cuvinte de salut au rostit Victoria Melnic, rectorul AMTAP, Claudia Melinte, coordonatorul Oficiului Erasmus+ Moldova, și Andrei Chistol, secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii al Republicii Moldova. Invitații au subliniat importanța culturii în procesul de integrare europeană și rolul esențial al politicilor culturale în promovarea identității europene și protejarea diversității culturale.

Workshopul a inclus prezentări și sesiuni interactive susținute de experți în domeniul culturii și politicilor culturale. Printre vorbitori s-au numărat Dr. Ludmila Lazarev, specialist în studii culturale, Dr.Veceaslav Reabcinschi, expert în politici culturale, și Dr. Mariana Zubenschi, specialist în psihologie socială, membru al echipei proiectului.

Aceștia au abordat teme precum: diversitatea culturală și integrarea europeană, rolul culturii în consolidarea identității europene, comunicarea participativă în sfera culturală, politici culturale contemporane și impactul lor asupra societății civile, dezvoltarea identității europene prin proiecte culturale etc.

Participanții au avut ocazia să dezbată provocările și oportunitățile actuale din domeniul cultural, explorând metode inovative de promovare a inițiativelor culturale locale și de susținere a colaborărilor transfrontaliere. Atelierul de scriere a proiectelor s-a finalizat cu prezentarea schițelor de proiect elaborate de către participanți.

„Acest workshop a fost o oportunitate esențială pentru schimbul de idei și bune practici între profesioniștii din domeniul culturii. Discuțiile de astăzi ne-au oferit perspective valoroase asupra modului în care putem contribui la dezvoltarea unei identități culturale europene puternice și incluzive,” a declarat Ludmila Lazarev, coordonatorul proiectului.

Workshopul „Identitate și politici culturale europene” s-a încheiat cu un apel la acțiune pentru toți participanții, subliniind necesitatea unei implicări active și continue în dezvoltarea și implementarea politicilor culturale menite să contribuie la promovarea identității culturale europene.

Articole asemănătoare

Back to top button