fbpx

Ordinul ministrei Sănătății: Două tipuri de preparate vor fi eliberate gratuit în toate punctele medicale din țară

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a emis un ordin de transmitere urgentă a două preparate în toate punctele medicale din Republica Moldova. Este vorba despre medicamente împotriva scabiei și pediculozei, care vor fi eliberate gratuit la solicitarea pacienților.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tototdată, în același ordin se menționează că în toate taberele de odihnă, spitalele și instituții le de învățământ vor fi efectuate controale obligatorii pentru depistarea acestor maladii.

„Pe ușa instituției medicale, a primăriei, a magazinului, a poștei să se aplice postere sau anunțuri în care să fie scris cu litere de-o șchioapă: nu utilizați substanțe chimice cu scop de tratament a oamenilor, în special a copiilor. Aceasta ucide!”, spune Ala Nemerenco.

UNICEF și-a declarat deschiderea pentru acordarea unei asistențe financiare pentru desfășurarea campaniilor de informare a poplației cu privire la pericolul substanțelor chimice.

„Mai tare decât pesticidele, omoară ignoranța. Și nu costă nimic să ne pese”, a scris ministra într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Ala Nemerenco a ținut să amintească cele mai recente cazuri care s-au produs la noi în țară, în urma cărora au murit intoxicați cinci copii. Este vorba despre o fetiță de 11 ani din Teleșeu, Orhei, care s-a stins din viață după ce mătușa i-ar fi aplicat o soluție de pesticid cu scop de tratament al pediculozei, dar și despre o un băiat de 16 ani care a decedat după ce bunica l-ar fi uns cu o substanță care conținea sulf, pentru a-l trata de scabie.

„Potrivit statisticilor, din 2012 până acum au suferit de intoxicații exogene de etiologie chimică 27 360 persoane, dintre care 7 961 copii. 859 au decedat, dintre care 38 copii.

Stimați medici de familie, asistente medicale, pedagogi și alt personal, este în puterea noastră să salvăm copiii. Este în puterea noastră să îi vedem mari și nu în sicrie, decât să facem rapoarte, să punem bife, să calculăm indicatori care așa și nu produc nimic decât hârțoage”, a mai adăugat Nemerenco.

Articole asemănătoare

Back to top button