fbpx

Mecanisme noi de comunicare cu cetățenii, stabilite de polițiștii din R. Moldova și România

Inspectoratul General al Poliției, de comun cu Inspectoratul de Poliție Județean Iași, au reușit să implementeze cu succes proiectul „Consolidarea capacităților Poliției moldovenești și române în domeniul prevenirii criminalității, inclusiv a infracțiunilor transfrontaliere” (Cod EMS-ENI: 2SOFT/4.3/160), finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România–Republica Moldova 2014–2020.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În perioada 11.06.2020-11.12.2022, angajații Poliției din ambele țări s-au implicat la realizarea obiectivului principal de a crește cooperarea regională pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor transfrontaliere, prin oferirea unui serviciu pro activ de poliție pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și comunității din zonele rurale și urbane, în zona transfrontalieră a Republicii Moldova și România, prin implementarea unor noi instrumente de prevenire.

Aria proiectului în Republica Moldova a cuprins municipiile Bălți, Cahul și Orhei, iar în România a înglobat municipiile Iași și Pașcani și orașele Târgu Frumos, Hârlău și Podu Iloaiei.

Valoarea totală a proiectului a constituit 330.000,00 euro (6644880,00 MDL), partenerii de proiect beneficiind de o finanțare nerambursabilă de 90% euro din partea Uniunii Europene și au contribuit cu 10% din buget la implementarea proiectului.

În cadrul proiectului au fost organizate 4 ședințe de lucru ale Comitetului Director, o vizită de studiu, 3 ateliere de lucru și 2 activități comune de prevenire și informare.

În cadrul atelierelor de lucru au fost instruiți 90 de polițiști de pe ambele maluri ale Prutului. Accentul a fost pus pe  metodele de comunicare, negocierea situațiilor de criză și poliția comunitară. Scopul cursului a constituit  stabilirea mecanismelor de comunicare eficientă între Poliție și cetățeni în cadrul evenimentelor publice, comunicarea în situațiile de criză,  aplicarea corectă a tehnicilor de prevenire a criminalității, importanța centrelor mobile ca instrumente de contact cu diferite grupuri țintă.

Activitățile comune de prevenire și informare s-au desfășurat în municipiile Iași, Pașcani, Bălți, Cahul și Orhei.
La realizarea evenimentelor menționate au fost utilizate Centrele Mobile de Informare și Prevenire, echipamentele specializate achiziționate în cadrul proiectului și au fost diseminate materiale informativ-educative și promoționale, în vederea asigurării vizibilității și a informării cetățenilor despre proiectul finanțat de Uniunea Europeană.

Cetățenii au fost încurajați să interacționeze cu polițiștii pentru a contribui la prevenirea infracționalității, crearea unui mediu de siguranță și sporirea gradului de încredere în comunitatea în care trăiesc.

Activitățile comune au contribuit la armonizarea practicilor în domeniul prevenirii criminalității din Republica Moldova și România, asigurând totodată un cadru propice pentru schimb de experiență și bune practici între reprezentanții celor două structuri de poliție din regiunea transfrontalieră România-Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button