fbpx

Ex-deputatul Vladimir Andronachi a fost eliberat din penitenciar: Procuratura Anticorupție oferă detalii

Vladimir Andronachi a fost eliberat imediat din Penitenciarul nr. 13 și plasat în arest la domiciliu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, la 14 aprilie 2023, în adresa Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani a fost depus demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința inculpatului Vladimir Andronachi.

Necesitatea prelungirii arestului a fost impusă de riscul de a împiedica buna desfășurare a justiției în condițiile în care încă nu a fost petrecută nici o ședință de judecată, riscul eschivării, în condițiile în care anterior inculpatul s-a eschivat de la urmărirea penală fiind dispuse investigații în vederea căutării acestuia și riscul organizării unor dezordini publice.

Aceste riscuri au stat la baza deciziilor judecătorilor de instrucție și a Curții de Apel Chișinău, care pînă acum au aplicat și menținut măsura preventivă de arest.

Astfel, urmare a examinării demersului procurorului, prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 19 aprilie 2023, judecătorul a dispus admiterea parțială a demersului procurorului cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv și a înlocuit măsura preventivă aplicată inculpatului Vladimir Andronachi de la arestare preventivă la arestare la domiciliu pe un termen de 30 zile.

Totodată, instanța de judecată a stabilit anumite restricții și obligații, inclusiv aplicarea monitorizării electronice.

Încheierea a devenit executorie din data de 19 aprilie 2023, ora 16:30 min., cu eliberarea inculpatului imediat din Penitenciarul nr. 13.

Procurorii anticorupție au susținut că aplicarea arestului la domiciliu, nu se justifică din motivele caracterului infracțiunii comise, complexității cazului și importanței acestuia. Fiind la domiciliu, inculpatul poate comunica fără impedimente cu persoane implicate pe caz, inclusiv martori, și ar putea astfel să-i determine să prezinte declarații neveridice și să afecteze înfăptuirea justiției. Totodată, aplicarea măsurii de monitorizare electronică nu este o măsură suficientă ce ar preveni eschivarea. Amintim că, recent, un învinuit într-o cauză penală, fiind supus monitorizării electronice, a deteriorat dispozitivul și s-a eschivat de la organele de drept.

Conform actului judecătoresc din 19 aprilie 2023 „Încheierea nu se supune căilor de atac”.

Articole asemănătoare

Back to top button