fbpx

„Este un proiect periculos”: Modificările propuse de Partidul Șor la Codul Electoral, avizate negativ de Comisia Juridică

Comisia juridică, numiri și imunități a avizat negativ proiectul de lege care prevede modificarea Codului Electoral. Inițiativa legislativă a Partidului Șor a fost criticată de membrii ai Comisiei. Potrivit acestora, proiectul este unul „periculos”. Mai mult, acesta a fost criticat și de Centrul Național Anticorupție (CNA), care a precizat că inițiativa „riscă să compromită stabilitatea financiar-bancară și securitatea statului”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Precizăm că inițiativa Partidului Șor presupune că băncile comerciale vor fi obligate prin lege să deschidă, la cerere, conturi bancare concurenților electorali.

Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au votat contra proiectului, excepție făcând deputații din „Pentru Moldova”, din care face parte Partidul Șor.

În același timp, și CNA a criticat proiectul de lege. Potrivit instituței, dacă se vor opera asemenea modificări „se vor crea condiții favorabile pentru apariția manifestărilor de corupție”.

Proiectul de lege nu este văzut cu ochi buni nici de opoziția parlamentară, care susține că inițiativa este una „periculoasă”.

„Este un proiect extrem de periculos și care poate avea efecte negative în lupta împotriva corupției și, implicit, securitatea statului Republicii Moldova”, a spus deputatul și membrul Comisiei juridice, Sergiu Litvinenco.

De cealaltă parte, parlamentarul Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii inițiativei, „recomandă colegilor să citească mai atent proiectul de lege”.

„Acesta prevede complect altceva decât au înțeles ei. Nu este niciun fel de excepție ce ține de transparența finanțării campaniilor electorale”, a spus Sîrbu.

Menționăm că, proiectul prevede ca orice bancă înregistrată în Republica Moldova este obligată să deschidă contul cu mențiunea „fond electoral”, la solicitarea concurentului electoral sau a reprezentanților săi.

Partidul Șor propune ca măsura să fie aplicabilă în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale generale, chiar și în cazulreferendumurilor.

Instituțiile financiare care vor refuza să se conformeze prevederilor ar urma să fie sancționate.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button