fbpx

Ce se mai aude despre împrumutul rusesc? Premierul afirmă că Moldova nu mai este dependentă de acești bani

Autoritățile ruse încă analizează contractul de împrumut actualizat, în urma căruia Moldova urma să obțină peste 200 e milioane de dolari. Precizarea a fost făcută de Ion Chicu în studioul Europa Liberă, menționând că banii sunt prevăzuți în bugetul pentru 2020.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Chicu a menționat că a expediat o scrisoare premierului rus Mișustin, apoi a remis proiectul noului contract, fiind excluse punctele declarate nelegitime de către Curtea Constituțională (CC). Prim-ministrul, însă, punctează că partea rusă nu are actualmente nici o obligațiune referitoare la acordarea acestui credit.

Dacă anterior declara că banii sunt necesari pentru a acoperi deficitul bugetar, actualmente Chicu afirmă că Moldova nu mai este dependentă de tranșele FMI și creditul rusesc. Potrivit lui, acest fapt se explică prin faptul că deficitul bugetar va ajunge la cel mult 10 miliarde, comparativ cu 17 miliarde planificate. Pe de altă parte, șeful Executivului afirmă că aceștia bani ar fi necesari în anul 2021.

Precizăm că, după sesizarea mai multor deputați, în primăvara lui 2020 CC a declarat neconstituțional conținutul unor articole din contractul de împrumut pe care urma să îl ofere Moldovei Federația Rusă.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button