fbpx

Avertismentul lui Elon Musk: cel mai bogat om îți pune, pe față, că vei fi din ce în ce mai sărac

Cel mai bogat om din lume, miliardarul Elon Musk, nu vede cu ochi buni evoluția economică a Statelor Unite, în perioada următoare. Fondatorul puternicelor Tesla și Space X anticipează că vin vremuri grele peste americani, iar avertismentul său se traduce prin faptul că oamenii vor sărăci și mai mult, iar efectele nu se vor resimți doar în SUA.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Musk crede că SUA se va confrunta, în curând, cu recesiunea. Pentru persoanele nefamiliarizate cu termenii economici, amintim faptul că recesiunea economică e caracterizată de un declin al unei economii (naționale sau globale), pe o anumită perioadă. Vorbim despre scăderea producției, încetinirea creșterii economice, dar totuși nu ne confruntăm cu o criză în adevăratul sens al cuvântului. În general, economiștii consideră că avem parte de recesiune după ce PIB are valori negative două trimestre consecutiv.

Coșmarul financiar e foarte probabil, crede omul care învârte banii cu lopata

„O recesiune este inevitabilă la un moment dat, iar în ceea ce privește o recesiune în viitorul apropiat, aceasta este probabilă”, a declarat Musk într-un interviu acordat Bloomberg News.

Ceea ce pare a fi doar un avertisment dedicat economiei americane ar trebui să aibă ecou și în România și, în general, în toată Europa. Momentul crizei economice din 2008 ne-a demonstrat ce înseamnă un moment de cumpănă financiară peste ocean și ce efecte devastatoare poate avea pe continentul nostru. Piețele financiare sunt interconectate, iar o criză, cât de mică ar fi ea, declanșată pe piețele americane, se va resimți și aici.

Prin urmare, nu doar americanii o vor duce mai greu, dacă economia SUA începe să pedaleze în gol, ci și noi!

„Nu este o certitudine, dar pare mai probabil să aibă loc decât să nu”, a adăugat Musk.

Temerile lui Musk sunt confirmate și de un sondaj recent al Financial Times si al Universitatii din Chicago. Acesta arată că aproape 70% dintre economiștii intervievați prevăd ca economia SUA va intra în recesiune în 2023. Cauzele ce vor sta la baza acestui declin economic derivă din actualele tensiuni geopolitice (războiul din ucraina), dar și pe fondul crizei energetice acute pe care o traversează statele lumii. De altfel, inflația încurajează și ea perspectiva intrării în recesiune.

Totuși, unii analiști consideră că recesiunea globală încă poate fi evitată. O astfel de opinie e împărtășită, de exemplu, de analistul eToro Bogdan Maioreanu: „economia mondială este încă prognozată să crească aproape de 3% în acest an, ceea ce reprezintă un obstacol semnificativ în față unei încetiniri.

Consumatorii sunt într-o formă bună, mulți au încă economii din perioada de pandemie, iar companiile continuă să se descurce bine, având profituri în creștere. Vânzările de pe burse creează oportunități de investiții.

Din punct de vedere statistic, în medie o piață bull – una de creștere – este de peste 4 ori mai mare și durează de patru ori mai mult decât o piață bear – de scădere. Încetinirea economiei va reduce în cele din urmă inflația și va crea premizele unei creșteri mai durabile a PIB-ului și a profiturilor în viitor”.

Articole asemănătoare

Back to top button