fbpx

Părinții care nu au fost lăsați să-și vadă fiul trimis la război și întors în sicriu: „Ni s-a spus să acceptăm pur și simplu”

Propaganda în favoarea „operațiunii militare speciale” desfășurate de Rusia în Ucraina nu se oprește nici în timpul înmormântărilor. Jurnaliștii publicației rusești de limbă engleză The Moscow Times scriu că un preot apropiat Moscovei le-a spus părinților unui soldat mort în războiul din Ucraina, în timpul slujbei, că acesta a murit eroic, „luptând cu spiritele rele și satanice, cu naziștii ucraineni creați de corporațiile americane”. Kirill Uliașev avea doar 21 de ani și s-a întors acasă de pe front într-un sicriu de zinc.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Într-o dimineață rece de martie, într-o suburbie din sudul Rusiei, câteva zeci de persoane s-au adunat la o biserică pentru a-și lua rămas-bun de la un tânăr soldar rus. Într-un sicriu înfășurat în steagul rusesc și în steagul parașutiștilor se afla Kirill Uliașev, în vârstă de 21 de ani, unul dintre miile de militari ruși despre care se crede că au murit în războiul dus deja de aproape o lună în Ucraina. „Kirill se află aici ca un luptător al lui Hristos”, a spus preotul.

„El a luptat împotriva spiritelor rele, satanice. Naziștii ucraineni, creați de corporațiile multinaționale americane”, a completat el. El repetă astfel discursul președintelui Vladimir Putin și al altor oficiali ruși care îi acuză pe ucraineni în masă de nazism, un lucru catalogat drept manipulator și pur și simplu absurd de către ucraineni sau observatori din afara conflictului, scrie libertatea.ro.

Preotul Ghennadi Zaridze, scrie The Moscow Times, este un fel de celebritate locală în Voronej. La slujbele de duminică, Maybach-uri și Rolls Royce-uri aparținând elitei loiale se aliniază în fața bisericii sale de la marginea orașului. Potrivit jurnaliștilor locali, în ziua de Crăciun, în 2015, preotul s-a întâlnit personal cu președintele Putin, care se afla în vizită în oraș. Înmormântarea lui Kirill i-a oferit preotului un prilej de a-și exprima viziunea istorică, ea nediferind foarte mult de revizionismul lui Putin.

„Distrugerea URSS a fost o mare înșelăciune pentru ruși”, a spus preotul. „Nu a existat nicio lege prin care republicile au fost dizolvate. Tot ceea ce a fost construit după 1990 este o minciună. Toate acestea vor ieși în curând la iveală și veți afla”, a avertizat el.

De notat că Kirill, soldatul mort, s-a născut în 2001, la un deceniu de la destrămarea URSS, despre care a aflat probabil doar din cărțile de istorie.

Cei mai mulți dintre cei aflați în biserică erau de altfel colegi de clasă ai lui Uliașev, tineri de cel mult 22 de ani, rude, dar și soldați. După discursul de 20 de minute, Zaridze i-a lăsat pe cei prezenți să sărute crucea. Părinților lui Kirill, agățați de capacul sicriului de zinc, el le-a spus: „Vă rog, nu faceți asta. Nu a mai rămas nimic de care să vă agățați”.

„Ni s-a spus să acceptăm pur și simplu” Cu patru zile înainte de înmormântare, pe 12 martie, un comandant militar a sosit la casa familiei Uliașev pentru a anunța că fiul lor a murit în Ucraina.

El a murit mai exact cu două săptămâni mai devreme, pe 27 februarie, a treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în urma rănilor provocate de o mină la abdomen, brațe și picioare. Rămășițele tânărului au fost aduse acasă, la Voronej, într-un sicriu de zinc, pe 15 martie, corpul său fiind atât de grav lovit, încât și părinților săi li s-a interzis să deschidă sicriul.

„Cum poți fi sigur că este el? Ni s-a spus să acceptăm pur și simplu faptul că nu mai este”, a declarat Ira Fedorova, prietena lui Kirill, în vârstă de 20 de ani, scrie The Moscow Times. La fel ca mulți tineri ruși, Kirill se înrolase în armată ca recrut.

După două luni de serviciu militar, el a semnat ca soldat profesionist, alăturându-se Diviziei de elită de Asalt Aeropurtat 76, cunoscută sub numele de parașutiștii din Pskov. La mijlocul lunii februarie, Kirill și camarazii săi au fost trimiși la granița cu Ucraina, aparent pentru exerciții. Acolo li s-au luat telefoanele, iar ei și-au mai sunat rudele doar ocazional. La 26 februarie, Kirill a scris familiei sale din pădurile de la nord de Kiev, spunându-le că totul este în regulă. A doua zi era mort, ucis în apropierea capitalei ucrainene.

O coloană lungă cu un dric, un camion militar și câteva mașini ale localnicilor a parcurs strada principală a satului, plină de gropi, până la Casa de Cultură locală, unde primarul Anatoli Kokin și șeful districtului, Dmitri Maslov, fost ofițer FSB, au ținut discursuri elogioase lângă sicriu. În Casa de Cultură, un local din epoca sovietică în care odinioară se organizau dansuri și concerte, sicriul a fost așezat într-o sală spațioasă.

Oficialii locali au ținut discursuri și au transmis condoleanțe familiei lui Kirill, bunica, mama, tatăl și sora acestuia, toți stând lângă sicriu. „Dragi rude, noi toți aducem condoleanțe eroului nostru, Kirill, și înțelegem că niciun cuvânt nu poate consola durerea pe care o trăim. Astăzi, mii de compatrioți ai noștri plâng alături de noi. El a rămas credincios datoriei sale militare până la sfârșit și a murit în mod eroic, nu în război cu Ucraina, nu în război cu armata ucraineană, ci într-o luptă a binelui împotriva răului.

A făcut totul pentru ca bunătatea să învingă în această lume. Să ne înclinăm în fața memoriei sale veșnice; odihnește-te în pace, frate”, a declarat Maslov, șeful districtului Novousmanski. „Ne despărțim de un tânăr minunat, care a murit într-un război care se duce pentru a ne apăra țara de răul pe care bunicii noștri nu l-au terminat în timpul Marelui Război Patriotic”, a declarat și comisarul militar al districtului.

O publicație rusă pro-Kremlin a anunțat zilele trecute că Rusia ar fi pierdut aproape 10.000 de militari. Informația a fost ștearsă ulterior, iar ziarul a acuzat un atac informatic. Rapoartele sugerează, de asemenea, că armata rusă a pierdut mulți ofițeri de top.

Ucraina susține că a ucis peste 14.000 de soldați ruși. Iar Pentagonul a estimat că în jur de 7000 de soldați ruși au fost uciși. Kremlinul nu a mai vorbit de pe 2 martie despre pierderile sale. În acel moment, Ministerul Apărării recunoștea că Rusia a pierdut 498 de soldați.

Moscova și-a compensat lipsa progresului cu un bombardament masiv asupra zonelor urbane din Ucraina, iar mai multe țări susțin în acest moment că forțele ruse se fac vinovate de crime de război.

Biroul Națiunilor Unite pentru drepturile omului de la Geneva a declarat marți că a înregistrat 953 de morți și 1.557 de răniți în rândul civililor, de la debutul invaziei. Gropile comune din Mariupol și declarațiile oficialilor ucraineni sugerează că numărul este mult mai mare – cel puțin câteva mii.

Articole asemănătoare

Back to top button