fbpx

Kievul susține că se aștepta la o invazie rusească la sfârșitul lui februarie, dar a fost luat prin surprindere de două lucruri

​Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Alexei Danilov, afirmă într-un amplu interviu acordat ediției în limba rusă a BBC că Kievul știa de planurile de invazie ale Rusiei, dar că a fost luat prin surprindere de două lucruri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Danilov a fost a doua persoană care a intrat în biroul președintelui Volodimir Zelenski după ce Vladimir Putin a declanșat invazia pe 24 februarie, cu câteva minute înaintea ministrului de Interne Denis Monastîrski.

Însă în birourile Consiliului de Securitate au avut loc întâlniri, negocieri și simulări despre modul în care guvernul ucrainean ar acționa în caz de agresiune, cu câteva săptămâni înainte de război, scrie hotnews.ro.

Alexei Danilov afirmă că guvernul ucrainean era pregătit de război, doar că nu se aștepta ca Rusia să folosească teritoriul Belarusului pentru atac și că estimase greșit data invaziei, crezând că aceasta va fi declanșată mai devreme.

BBC: Într-un interviu acordat BBC la sfârșitul lunii ianuarie, colegul meu v-a întrebat despre posibilitatea unei agresiuni rusești împotriva Ucrainei. Ați răspuns: „Înțelegem planurile și intențiile Federației Ruse și nu trebuie să le repetăm aici, fiecare ar trebui să-și facă treaba”.

Și un alt citat: „Suntem pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă în lume”. Cu câteva zile înainte de război, președintele Volodimir Zelenski a promis că toată țara va merge la grătare în luna mai. Spuneți-mi, nu regretă astăzi autoritățile ucrainene aceste cuvinte?

Alexei Danilov: În primul rând, să luăm separat ce a spus președintele și ce am spus eu. Sunt gata să îmi asum fiecare cuvânt pe care îl spun. Eram conștienți de ce se va întâmpla în țara noastră. Mai mult, data atacului nu a fost 24 februarie, ci 22 februarie. Pe 22 februarie urmau să atace țara noastră în formatul actual.

Ucraina nu se aștepta la un atac prin Belarus

Singurul lucru la care nu ne așteptam a fost ca teritoriul Belarusului să fie implicat. Au fost discuții despre asta dar până la urmă ne-am gândit că va fi diferit.

Dar s-a întâmplat așa cum s-a întâmplat. Dar (dovada) că ne pregătim, că societatea noastră se pregătea, și toată lumea se pregătea, este că pentru a 50-a zi apărăm.

Niciun serviciu de informații din lume nu a dat țării noastre mai mult de 21 de zile. Șeful serviciilor de informații franceze și-a dat demisia pe 31 martie pentru că nu a prezis ce s-a întâmplat.

Din octombrie până în noiembrie, am discutat cu un număr mare de delegații în această sală – din Statele Unite, Marea Britanie și alte țări – și le-am explicat ce nu au luat în calcul.

„Vom lupta până la capăt împotriva Rusiei”

Au numărat tancuri, arme, alte lucruri, iar eu am spus: avem o armă despre care puțini oameni știu. Aceasta este voința poporului nostru de libertate. Vom lupta până la la capăt, nu vom merge nicăieri de aici, pentru că acesta este pământul nostru.

Și să ne acuzi că nu ne pregătim este complet incorect. Nu puteam să ieșim și să spunem public populației: „Prieteni, pe 22 februarie începe războiul”. Sunt lucruri inacceptabile din punctul de vedere al administrației publice. Dar ne pregăteam.

La 1 ianuarie a intrat în vigoare legea rezistenței naționale. În fiecare teritoriu au fost dislocate batalioane de apărare teritorială.

Știam ce vom face. Și când s-a luat decizia în prima zi de a elibera arme tuturor celor care doresc să apere țara, credeți că am fi putut spune dinainte că vom emite arme? Nu, am avut totul conform planului.

Articole asemănătoare

Back to top button