fbpx

ultima oră, video | Maia Sandu propune o inițiativă pentru a „ieși din acest impas”: Consultăm Comisia de la Veneția

Prim-ministra Maia Sandu spune că vrea să iasă din acest „impas” politic, astfel a venit cu o soluție care ar putea să rezolve conflictul creat pe marginea concursului de alegere a procurorului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ea rămâne la ideea ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general trebuie să fie propusă de către Guvern, însă zice că este gata să aștepte un răspuns de la Comisia de la Veneția, care va analiza situația creată. Declarațiile au fost făcute acum câteva momente în cadrul unui briefing de presă.

„Implicarea Guvernului în acest proces este necesară. Schemele deconspirate zilnic de către miniștri trebuie stopate, iar responsabilii pedepsiți. Am datoria către cetățeni să mă asigur ca următorul procuror desemnat de CSP va fi independent în acțiunile sale. Decizia finală aparține CSP și președintelui.

Este important ca actualul cabinet de miniștri să rămână în funcție. După intrarea legii în vigoare, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra aceste legi. Astfel Guvernul își va putea continua activitatea”, a declarat prim-ministra.

Totodată, Sandu a ținut să menționeze că acest procedeu este utilizat și de alte state: Suedia, Danemarca, Portugalia, România, Serbia sau Austria.

Articole asemănătoare

Back to top button