fbpx

Daniel Ioniță: „România a finanţat multe proiecte în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat că autorităţile de la Bucureşti vor schimba logica finanţărilor pentru Republica Moldova. Mai mult, diplomatul s-a arătat deranjat că, în pofida investiţiilor mari ale României, conform unor sondaje de opinie, mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră Rusia unul dintre principalii investitori.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Cel puţin o perioadă vom fi foarte atenţi cu cine vom lucra, pentru că vrem ca beneficiarii cu adevărat ai acestor proiecte să fie cetăţenii Republicii Moldova. La Chişinău când ajungi, vei fi surprins chiar şi ca diplomat străin să vezi câte vile frumoase sunt, câte maşini scumpe circulă, în condiţiile în care salariul în Republica Moldova este foarte jos. Este o discrepanţă uriaşă şi, cu toate aceastea, de fiecare dată se cer bani din afară”, a declarat diplomatul în cadrul unei vizite la Bălți, informează TVR Moldova. 

Oficialul s-a referit la câteva dintre proiectele finanțate de România în țara noastră, printre care circa 1000 de grădințe renovate, 190 de microbuze școlare donate pentru raioane, mii de burse pentru liceeni, studenți și masteranzi basarabeni în ficare an, peste 1100 de locuri gratuite în taberele de odihnă din România, renovarea a 16 secții doar la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, crearea unui Centru modern de Transfuzii la Cahul, proiectul SMURD pentru salvarea a zeci de pacienți, renovarea Sălii cu Orgă și a Muzeului Național de Arte și inițierea reconstrucției Teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu” la Cahul.

„Mă doare sufletul şi am primit întrebări din România – ce faceţi, de ce finanţaţi grădiniţe în Republica Moldova, când aveţi grădiniţe nefinanţate în România?(…) Cu toate astea, Guvernul României a finanţat multe obiective, aici, în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire. Fostul ambasador al SUA ştiţi ce spune: americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia”, a adăugat Daniel Ioniță.

Precizăm că sondajul la care s-a referit ambasadorul este cel realizat de Institutul Republican Internaţional. Întrebaţi care sunt statele care, în opinia lor, au investit cel mai mult în Republica Moldova, cetățenii au clasat pe primul loc UE – cu 47%, pe locul doi – Rusia cu 27%, pe locul trei – SUA cu 5%. România a fost poziționată pe ultimul loc – cu 4%.

Articole asemănătoare

Back to top button