fbpx

Cum să acorzi primul ajutor în caz de atac de cord? Simptomele confundate cu alte afecţiuni

Atacul de cord, cunoscut și sub numele de infarct miocardic, reprezintă o urgență medicală și poate surveni destul de brusc atunci când fluxul de sânge care transportă oxigenul către inimă este blocat parțial sau total. Mușchiul inimii va fi privat de oxigen și va muri, treptat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Pentru că uneori simptomele sunt confundate cu alte afecţiuni, atunci când o persoană suspectează că suferă un atac de cord aceasta va trebui să apeleze serviciul de urgență 112 pentru a primi primul ajutor cât mai repede pentru a solicita asistență medicală imediată, scrie libertatea.ro.

Medicii de la serviciul de urgență îți vor oferi indicații pentru realizarea corectă a procedurilor de prim ajutor până la sosirea ambulanței. O persoană care suferă un atac de cord are șanse de a fi salvata și recuperată cu condiția de a se prezenta la spital în primele 4-6 ore de la debut.

În cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre această boală pentru a recunoaște primele semne ale acesteia și pentru a știi să acorzi primul ajutor în cazul în care cineva din preajma ta suferă un atac de cord.

Printre acestea se numără hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, ateroscleroza, miocardita, aritmiile, ateroscleroza, apneea de somn, hipertnsiunea sau hipotensiunea, un nivel crescut al colesterolului, alimentația necorespunzătoare, fumatul, abuzul de alcool, vârsta, etc.

În cazul infarctului miocardic subit, cauzele includ reacții alergice, cheaguri de sânge la nivelul plămânilor, infecții severe, administrarea anumitor medicamente, virusurile care atacă mușchiul inimii.

Care sunt simptomele unui atac de cord

Nu toate persoanele care suferă un atac de cord reacționează în același fel sau prezintă aceeași severitate a simptomelor. Unele persoane acuză dureri ușoare, în timp ce altele se confruntă cu dureri severe, disconfort, amețeli ori stări acute de oboseală. Altele, în schimb, nu prezintă manifestări specifice acestei boli.

Unele atacuri de cord apar brusc, însă în multe cazuri pot apărea semne ale infarctului care pot avertiza înainte cu câteva ore, zile sau chiar săptămâni. Cel mai des întâlnit avertisment ar putea fi dat de durerea toracică recurentă, care este declanșată la efort și zușurată prin repaos.

Unele persoane care suferă un infarct miocardic pot prezenta semne de avertizare precum dureri în piept, care pot dura mai mult de 15 minute.

Atunci când o persoană suferă un atac de cord poate experimenta o serie de manifestări. Iată care sunt simptomele frecvente ale atacului de cord:

  • presiune, senzație de apăsare, durere în piept sau în brațe care se pot răspândi pe gât, maxilar sau pe spate;
  • stări de greață, lipsa poftei de mâncare, indigestie, arsuri la stomac sau dureri abdominale;
  • tuse persistentă;
  • dificultăți de respirație în timpul anumitor activități sau chiar atunci când persoana respectivă merge la culcare;
  • transpirație rece;
  • oboseală și amețeală bruscă;
  • umflarea gleznelor.

Trebuie spus că, deși pot împărtăși aceleași simptome, femeile și bărbații pot reacționa diferit în caz de acat de cord. Spre exemplu, femeile tind să le experimenteze într-un mod mai subtil, ceea ce le poate împiedica să caute imediat ajutor de specialitate.

Cele mai recente studii au arătat că majoritatea femeilor nu se confruntă cu simptome clasice, precum durerea în piept sau în brațe. În mod surprinzător, multe dintre femei experimentează simptomele unui atac de cord cu mai mult de o lună înainte de declanșarea acestuia.

Iată care sunt simptomele specifice ale atacului de cord la femei:

  • oboseală neobișnuită care durează câteva zile;
  • dureri în partea superioară a spatelui, umărului sau a gâtului;
  • presiune sau durere în capul pieptului, care se poate extinde la braț;
  • tulburări de somn;
  • anxietate;
  • amețeli;
  • dificultăți de respirație;
  • indigestie;
  • durere de maxilar.

Bărbații sunt predispuși să facă un infarct miocardic mai devreme în viață, comparativ cu femeile. Iată care sunt principalele simptome ale infarctului la barbați:

  • durere/apăsare puternică în piept;
  • dureri în brațe, umărul stâng, spate, gât, maxilar sau stomac;
  • bătăi rapide ale inimii;
  • transpirație rece;
  • dificultăți de respirație;
  • ameţeală;
  • indigestie.

Care sunt măsurile de prim ajutor în caz de atac de cord

În cazul în care o persoană este singură și se confruntă cu simptome ale unui posibil atac de cord va trebui să suni la numărul de urgență 112 și nu aștepta mai mult de 5 minute până să acționezi! Dacă nu poți, roagă un prieten sau un vecin să facă acest lucru.

Totodată, nu te urca singur la volan pentru a nu te pune în pericol pe tine sau pe cei din jur. Este recomandat să mesteci o aspirină în cazul în care nu ești alergic la acest medicament. Aceasta împiedică formarea cheagurilor de sânge și poate reduce nivelul de afectare a inimii. În cazul în care ai în casă și ți-a fost prescrisă anterior de medic ia o pastilă de nitroglicerină.

Dacă cineva din preajma ta suferă un atac de cord, sună imediat la numărul de urgență 112 și comunică operatorului datele si informațiile pe care acesta ți le solicită. În același timp, dă-i persoanei afectate o aspirină sau o nitroglicerină dacă aceasta are la ea astfel de pastile.

Asigură-te că persoana respectivă este așezată într-o poziție confortabilă, recomandat fiind ca aceasta să stea pe podea, cu genunchii îndoiți și având umerii și capul sprijinii. De asemenea, îi poți așeza o pernă la spate.

În cazul în care persoana suspectată de atac de cord cade sau își pierde cunoștința trebuie începute de urgență manevrele de prim ajutor. Victima trebuie să fie într-un loc în care viața celui care face resuscitarea să nu fie pusă în pericol. Sună la 112 și cere instrucțiuni până la sosirea ambulanței.

Cei care nu au un training în acest sens sunt sfătuiți să execute doar masaj cardiac. Pentru asta se așază bolnavul cu fața în sus, iar cu degetele de la o mână se urmărește marginea arcului costal al ultimei coaste până se ajunge la osul ce unește coastele în mijloc, în partea inferioară.

În clipa în care s-a ajuns la acest nivel se pun palmele una peste alta și se începe să se apese ritmic pe stern (1, 2, 3, 4, ș.a.m.d.) cu o frecvență de 100 contracții pe minut. Pentru un masaj cardiac eficient sternul trebuie să se deplaseze 3-4 cm în amplitudine.

Persoana care face masajul cardiac nu trebuie să se oprească până nu sosește ambulanța, iar dacă bolnavul își revine acesta nu trebuie lăsat să se ridice și nici abandonată.

Articole asemănătoare

Back to top button