fbpx

Tot mai mulți moldoveni emigrează în România, speriați de războiul din Ucraina

Teama că războiul ar putea depăși granițele Ucrainei i-a făcut pe vecinii moldoveni să își caute o plasă de siguranță. Cei care și-au permis și-au cumpărat locuințe în orașele de lângă graniță, de unde pot ajunge ușor acasă. Alții s-au mutat în România cu chirie, potrivit stirileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Dezvoltatorii imobiliari vorbesc despre o creștere cu o treime în ultima lună, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Încă din primele zile ale conflictului din Ucraina, o companie de IT din Republica Moldova le-a dat angajaților din Chișinău posibilitatea de a sta temporar în România. Firma nu și-a mutat activitatea la noi, deși are birouri și aici. Dar s-a gândit să le ofere o plasă de siguranță salariaților care au vrut să fie la distanță de ce se întâmplă în țara vecină. 60 din 220 au venit în România.

Cristi Neghină, director local al unei companii IT: „Am oferit transport și cazare în România în unul din centrele pe care le avem. Vorbim despre o relocare temporară, însă o parte dintre ei cred că se gândesc la o relocare permanentă”.

Nesiguranța i-a făcut pe mulți moldoveni să-și asigure un loc în care să se pună la adăpost, fie și temporar.

Diana Vrabie, profesor: „Contextul tristelor evenimente din ultima lună, amplificat de multiplele crize pe care le trăim aici. Am copil care urmează studiile dincolo de Prut și atunci evident că trăiești sentimentul unei acute lipse de securitate”.

Cei mai mulți dintre cei care au închiriat locuințe în România au dublă cetățenie. Nu este însă o condiție obligatorie.

Oleg Spînu, Asociația Dreptul Basarabiei: „Mulți nu au cetățenie și intenționează să obțină și să se instaleze aici”.

Un singur dezvoltator din Iași a avut, în ultima lună, cu 30% mai multe cereri de închiriere din partea unor cetățeni moldoveni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Contractele sunt pe perioade scurte.

Alina Istina, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar: „Au fost căutate perioade 1-2 luni, motivele pentru această închiriere fiind cele de siguranță. Să fie mai departe de conflictul din Ucraina”.

Dar sunt și persoane care au mers mai departe și chiar și-au cumpărat locuințe în România. Cele mai cautate au fost apartamentele cu două camere.

Alexandru Coptu, agent imobiliar: „Au fost multe solicitări pe partea de achiziții. Se simt mai în siguranță din motivul că România face parte din NATO, este deja o țără în UE, au o comunitate de moldoveni care au investit deja aici și se acomodează mai ușor”.

Articole asemănătoare

Back to top button