fbpx

studiu | Dacă s-ar reduce poluarea aerului, ar putea fi evitate peste 50.000 de decese premature în Europa

Dacă s-ar reduce poluarea aerului până la nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), doar în Europa ar putea fi evitate peste 50.000 de decese premature. Cercetările arată că fenomenul omoară peste șapte milioane de persoane anual în întreaga lume.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit OMS, poluarea provoacă mai multe boli cardiovasculare și respiratorii, dar poate cauza și tulburări ale sarcinii sau probleme de dezvoltare a fătului, relatează presa străină, cu referire la revista științifică Lancet Planetary Health. Nocivitatea particulelor fine (PM2,5) și a dioxidului de azot (NO2) fiind dovedită, iar nivelul maxim admisibil egalându-se cu 10mg/m3 și respectiv 40mg/m3 în medie pe an.

PM2. 5 reprezintă particule atmosferice care au un diametru mai mic de 2,5 micrometri, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din diametrul unui fir de păr uman. Acestea pot fi văzute doar la microscop și sunt nocive.
NO2 este un gaz toxic, roșu-brun are un miros caracteristic ascuțit și este un poluant proeminent al aerului.

În cadrul unui studiu publicat în revista citată s-au calculat pierderile premature de vieți legate de aceşti doi poluanţi în 1000 de orașe europene. Așadar, rezultatele arată că respectarea recomandărilor OMS ar preveni 51.213 de decese anual.

Totodată, cercetătorii afirmă că mai multe metropole nu întreprind suficiente măsuri pentru a combate poluarea aerului. Cel mai mult fenomenul afectează localităţile situate în câmpia fluviului Pad din Italia, orașe din Polonia şi din Republica Cehă.

Pe de altă parte, capitala islandeză Reykjavik, oraşul norvegian Tromso, localitățile Umea din Suedia şi Oulu din Finlanda sunt mai puţin expuse poluării.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button