fbpx

doc | Dosarul BEM: Firul tranzacțiilor, 11 companii implicate și afacerea judecătorului care a emis sentința

Acum cinci ani a fost emisă sentință pe numele lui Ilan Șor. În cadrul unei investigații realizate de Cutia Neagră Plus, jurnaliștii au intrat în posesia hotărârii judecătorești.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceasta arată procurorul a cerut 19 ani de detenție, însă magistratul Andrei Niculcea ar fi ignorat probele. El s-ar fi bazat pe declarațiile lui Șor și a martorilor aduși de ultimul în instanță.

Așadar, documentul vizat dezvăluie firul tranzacțiilor. Conform investigației publicate de TV8, banii sustrași din furtul de la BEM ar fi trecut prin 11 companii care ar avea legături cu Șor. Investigația relatează inclusiv despre nouă companii afiliate omului afacerilor fostului primar de Orhei, care aveau datorii la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Mai multe dintre companiile vizate erau înregistrate pe persoane fictive. Bunăoară, este vorba fie de consumatori de droguri, fie de oameni plătiți în acest sens. Una dintre femeile care și-a pus semnătura relatează că i se achitau câte 100 de dolari, însă idee nu avea ce acte iscălește. La necesitate, persoana era adusă la un loc stabilit și afirmă că nici prin gând nu i-ar fi trecut că e vorba despre o ilegalitate.

Ulterior, după ce s-a aflat despre frauda, ea ar fi fost supusă presiunilor. „Îmi amenințau familia, că mă vor duce acolo unde nimeni nu mă va găsi, dacă vom dezvălui unde am fost, careva nume. Ne avertizau că este inutil să ne adresăm la Poliție, că peste tot sunt oamenii lor, și la Procuratură, și mai rău vom face. Tot acest timp, șapte ani, am trăit cu frică”.

Potrivit investigației, cele 5,2 miliarde de lei acordate de Banca de Economii pentru firmele din grupul Șor au fost transferate de la o companie la alte, drept plăți fictive pentru diverse servicii. Într-un final, banii au ajuns la o bancă din Riga, iar ofițerii din Letonia au stabilit că adresele IP de pe care pe care au fost accesate de peste 1700 de ori conturile bancare ale celor 11 entități implicate aparțineau Dufremol SRL – afacerea gestionată inclusiv de familia Șor.

În instanță, Ilan Șor a recunoscut că a înregistrat fictiv mai multe întreprinderi. Acesta a motivat acțiunea prin presupusa intenție de a dezvolta schema de creditare de la BEM și a dat vina pe Vlad Filat și Veaceslav Platon, declarându-se victimă.

Acesta afirma că nu a fost beneficiarul banilor sustrași și că a fost indus în eroare de cei doi. Instanța l-a crezut și ar fi făcut abstracție de dovezile prezentate de acuzație.

Acuzarea nu a prezentat nicio probă pertinentă, concludentă și verosimilă ce ar demonstra escrocheria comisă de către Ilan Șor, or de către partea apărării au fost prezentate probe și argumente suficiente care demonstrează contrariul situației. Acuzarea nu a demonstrat că inculpatul a urmărit scopul sustragerii mijloacelor financiare din BEM”, se menționează în hotărârea magistraților.

O altă investigație, publicată anterior de Rise Moldova, arăta că la scurt timp după decizia lui Andrei Niculcea, magistratul care a emis sentința lui Ilan Șor, concubina acestuia a deschis un salon de înfrumusețare la Aeroportul Internațional Chișinău. Femeia a călători în mai multe orașe europene cu sora vitregă al omului de afaceri, iar judecătorul a călătorit de mai multe ori în Israel după plecarea lui Ilan Șor din Republica Moldova.

Sentinta Cu Logou by stela

Articole asemănătoare

Back to top button