fbpx

Centrul COVID-19 de la Moldexpo va fi închis. Nemerenco: O eventuală explozie ar fi ras o treime din Buiucani

Centrul COVID-19 de la Moldexpo urmează a fi închis în câteva zile, iar toți pacienții au fost transferați în alte spitale. Anunțul a fost făcut de Ala Nemerenco la ședința Parlamentului. „O eventuală explozie ar fi ras o treime din Buiucani”, a afirmat ministra Sănătății.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Creat în primăvara anului 2020 cu un scop foarte rațional, ca să servească în calitate de Centru de triere a pacienților cu suspecție la COVID, el a ajuns un megaspital de peste 400 de paturi de tratament COVID și tocmai 37 de paturi de reanimare. Ca să comparați, Spitalul Clinic Republican cu aproape 1000 de paturi are o secție de reanimare foarte modernă de doar 45 de paturi. Ea a fost suplinită acum în pandemie cu doar câteva paturi și aici în niște condiții pe care le cunoaștem cum sunt, deja am dezvoltat aceste 37 de paturi de reanimare.

La fiecare cap al pacientului care stătea pe patul de reanimare era o butelie enormă cu oxigen, care înmulțit la 37 și la o distanță apropiată de acele care mai erau în depozit, puteau provoca o tragedie de proporții. La o eventuală explozie la cea mai mică eroare tehnică, cunoașteți din țările din jur câte cazuri de acest gen au fost. Ce ne-au spus inginerii este că o explozie acolo era să radă o treime din sectorul Buiucani.

Condițiile în care activau medicii erau departe de orice standard, dar despre pacienți nici nu mai discutăm, cei care au trecut acolo prin tratament știu la ce mă refer. Și iată în așa condiții medicii noștri, personalul, chiar au făcut minuni salvând mii de vieți pentru care le sunt profund recunoscătoare.

Când am ajuns la minister, am decis că acest centru trebuie descărcat și pacienții din reanimare urgent de evacuat. Acum, el a fost descărcat complet de toți pacienții ei au fost transferați prin alte spitale au fost păstrate doar 3-4 paturi pentru reanimare în caz dacă 112 aduce pacienți în stare mai gravă. În câteva zile vă informez că îl vom închide cu totul, dar aici sunt multe lucruri pe care o să le spun cu altă ocazie”, a declarat Ala Nemerenco.

Potrivit Ministerului Sănătății, generatorului de oxigen medical va fi instalat la Centrul COVID-19 doar după întrunirea tuturor condițiilor tehnice de amplasare și exploatare în siguranță, conform evaluării Agenției pentru Supraveghere Tehnică.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button