fbpx

Ar fi dus de nas șomerii disperați: Câteva întreprinderi ar fi recrutat moldoveni în scopul exploatării prin muncă în Polonia 

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane, în comun cu procurorii PCCOCS, pe parcursul lunilor iunie-august 2019, au documentat activitatea unor întreprinderi care recrutau moldoveni în scopul exploatării prin muncă în Polonia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul urmării penale, oamenii legii au stabilit că, o persoană neidentificată pe nume „Nicolae”, acționând din numele unei întreprinderi, împreună cu alte persoane, identitatea cărora nu a fost stabilită deocamdată, urmărind scopul exploatării prin muncă, prin înșelăciune și sub pretextul angajării la un loc de muncă vine plătit în Polonia, au recrutat cinci persoane cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani.

 Ulterior, în vederea camuflării acţiunilor infracţionale, suspectul ar fi încheiat un acord pentru oferirea consultaţiilor victimelor transportate în Polonia.

Ajungând în Polonia, moldovenii ar fi fost preluați de către persoane neidentificate și, folosindu-se de poziţia de vulnerabilitate a acestora (lipsa mijloacelor necesare pentru existenţă), i-au impus să presteze servicii la un abator de prelucrare a cărnii, fără achitarea salariului promis.

Totodată, se pare că suspectul are calitatea de complice, având rolul de intermediar în primirea-predarea banilor către muncitori. Astfel, acesta ar fi luat banii de la angajator, dar nu i-ar fi transmis mai departe. Așadar, din 800 de euro promiși pe lună, moldovenii s-ar fi ales cu 150 de euro pentru trei luni de lucru.

Totodată, s-a stabilit că agenția respectivă dispune de mai multe oficii dislocate în centrele raionale ale țării, în scopul racolării victimelor traficului de persoane.

Drept urmare a investigațiilor desfășurate, s-a constatat că, Agenția Servicii Publice, a retras licența de activitate a unei întreprinderi, care are ca gen de activitate plasarea în câmpul muncii a cetățenilor în străinătate (Polonia).

Pe acest caz au fost autorizate 14 percheziții la oficiile și bunurile mobile și imobile ale persoanelor bănuite.

În urma descinderilor efectuate la oficiile agenției private, polițiștii au confiscat calculatoare, hard discuri, CD discuri şi flash carduri, telefoane mobile, cartele SIM, cărţi de note, acte contabile, contracte de mediere a persoanelor în scop de angajare în câmpul muncii în Polonia, contracte de colaborare a agenției private  cu alți parteneri atât din Republica Moldova cât și din străinătate.

Iar la 16 august, au fost desfășurate percheziții la 10 oficii a unei agenției private și anume în raioanele  Briceni, Edineț, Dondușeni, Rîșcani, Bălți, Soroca, Ungheni, Cahul, Comrat și oficiul central al agenției din mun. Chișinău.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru trafic de fiinţe umane. Persoana culpabilă de săvârșirea infracțiunii se pedepsește  cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250.000 la 350.000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice.

Articole asemănătoare

Back to top button