fbpx

video | Socialiștii și comuniștii protestează la CC: „Să apărăm Constituția și limba moldovenească”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor protestează în fața sediului Curții Constituționale. Manifestația are loc în legătură cu proiectul de lege adoptat în prima lectură de Parlament care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” să ia lua locul „limbii moldovenești”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vasile Bolea: „Astăzi am venit la clădirea Curții Constituționale, pentru că PAS a încălcat tot ce este sfânt pentru fiecare moldovean. Și sfântă pentru noi este limba mamei, pe care o vorbim. Aceasta este limba moldovenească, care este consacrată în Constituția Republicii Moldova. Ei au hotărât la „sfatul lor sătesc” să schimbe Constituția cu ajutorul unui proiect de lege ordinar. Dacă vor trece acest proiect de lege în a doua lectură, vom fi din nou aici pentru a proteja limba moldovenească”.

„Autoritățile le-au promis cetățenilor „vremuri bune”, dar nu au putut face nimic și au schimbat limba. În toți anii, fiind la putere, nu ne-am atins de Constituție și nu am făcut nicio modificare, nu am schimbat nici măcar o virgulă. În cele din urmă, cei care încalcă astăzi Constituția Republicii Moldova vor fi trași la răspundere pentru acest lucru”, a declarat Vladimir Voronin, fost șef al statului, deputat BCS.

„Decizia de a redenumi limba aparține poporului, nu doar unui singur partid. Cei care cred că ar putea fi deasupra Constituției Republicii Moldova vor răspunde conform legii. Astăzi am ieșit să apărăm Constituția Republicii Moldova, care este temelia statului moldovenesc. Autoritățile vor să schimbe Constituția fără referendum, cu ajutorul unei legi simple. Este o crimă. Facem apel la toate instituțiile juridice, această nelegiuire trebuie oprită sau mâine vor spune că Constituția Republicii Moldova este depășită și trebuie revizuită. Decizia de a redenumi limba aparține poporului, nu doar unui singur partid”, a subliniat Vlad Bătrâncea.

Amintim că Parlamentul a votat joi, 2 martie, în prima lectură inițiativa legislativă a deputaților PAS pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în toată legislația din Republica Moldova și în textul Constituției. Lucru care a nemulţumit Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, care au blocat tribuna Legislativului.

Imediat, și purtătorul de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova a criticat decizia autorităţilor de la Chişinău.

Articole asemănătoare

Back to top button