fbpx

Ușa UE s-ar putea „închide”: Avertisment pentru Georgia de la Josep Borrell

Uniunea Europeană, îngrijorată de adoptarea în Georgia a unei legi controversate privind „influența străină”, ar putea să-și închidă ușa față această țară, candidată la aderare, a avertizat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, transmite France Presse.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ușa Uniunii Europene este deschisă Georgiei”, a declarat Borrell înainte de începerea unei reuniuni a miniștrilor de Externe din UE la Luxemburg. „Dar dacă acest guvern (georgian) continuă pe aceeași cale, continuă să facă ceea ce face, ușa pentru Georgia va fi închisă, iar poporul georgian va suferi consecințele”, a adăugat el, transmite Agerpres.ro.

Miniștrii au organizat luni o dezbatere pe această temă și „26 din cele 27 de state membre” împărtășesc această analiză, a declarat Borrell după reuniune.

O listă de opțiuni se află pe masă, inclusiv înghețarea ajutorului militar acordat de UE în cadrul Instrumentului european pentru pace sau înghețarea unei părți din ajutorul financiar acordat Tbilisi, a explicat șeful diplomației europene.

Aceste măsuri, care ar putea fi discutate în cadrul unui summit al liderilor europeni joi și vineri, nu necesită unanimitate și, prin urmare, Ungaria nu este în măsură să se opună acestora, a asigurat șeful diplomației europene.

La 3 iunie, autoritățile georgiene au promulgat o lege privind „influența străină”, inspirată dintr-o lege rusească represivă, care a provocat manifestații uriașe la Tbilisi timp de câteva săptămâni și critici vehemente din partea țărilor occidentale.

Legislația impune presei independente și altor organizații ale societății civile să se înregistreze ca „agenți străini” și să prezinte informații statului dacă primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate. Partidul de guvernământ Visul Georgian a justificat legea ca fiind în serviciul unei mai mari transparențe și al consolidării suveranității georgiene.

Opozanții cred că legea va servi la reducerea la tăcere a organizațiilor critice la adresa guvernului într-un mod similar cu ceea ce s-a întâmplat în Rusia.

Miniștrii de externe ai UE dezbat o serie de răspunsuri, inclusiv înghețarea reuniunilor la nivel înalt și canalizarea fondurilor UE direct către ONG-urile din țară.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat totuși că opțiunile luate în considerare în prezent nu merg suficient de departe și că trebuie luată în considerare oprirea progreselor Georgiei către UE, consemnează DPA.

Statele Unite au interzis intrarea pe teritoriul lor a zeci de oficiali georgieni, acuzați că ar fi implicați în adoptarea acestei legi, considerată de mulți drept un semn al apropierii de Rusia.

Visul georgian, partidul de guvernământ din Georgia, care și-a consolidat poziția conservatoare în ultimii doi ani, a prezentat, de asemenea, la începutul lunii iunie, un proiect de lege care vizează interzicerea „propagandei LGBT” în educație și la televiziune.

Georgiei i s-a acordat statutul de țară candidată pentru a adera la UE în decembrie 2023, însă negocierile de aderare nu au început încă.

Articole asemănătoare

Back to top button