fbpx

PG a depistat încălcări în procesul de obținere a cetățeniei R. Moldova de ex-deputatul român Cristian Rizea

Procuratura Generală (PG) a stabilit unele pretinse ilegalități de natură penală, și anume, fals în declarații,  în procesul acordării cetățeniei Republicii Moldova fostulu deputat român, Cristian Rizea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cum a obținut Cristian Rizea cetățenia R. Moldova

Potrivit celor constatate în cursul urmăririi penale, prin Avizul Agenției Servicii Publice din 28 decembrie 2017, ex-deputatul a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova. Asta în condițiile în care prin sentința din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România (definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019) acesta era judecat și condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

PG precizează într-un comunicat de presă că, la momentul depunerii cererii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, acesta a tăinuit date pertinente și anume că, începând cu anul 2015 deținea statut de acuzat în materie penală, date a căror cunoaștere ar fi dus la respingerea cererii.

În cadrul investigațiilor, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că dobândirea cetățeniei de către acesta a avut loc contrar legii, care prevede că cetățenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei sau nu poate fi redobândită de persoana care în perioada de examinare a cererii execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul falsului în declarații, care, potrivit legislației Republicii Moldova, se pedepsește cu amendă de până la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult cinci ani.

Cristian Rizea a fost lipsit de cetățenia R. Moldova

Precizăm că Rizea a fost condamnat patru ani şi opt luni de pușcărie pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, infracțiuni comise în 2015. Conform presei de peste Prut, în 2018 acesta a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești, fiind ajutat de către funcționari din cabinetul lui Igor Dodon. Președinția Republicii Moldova, însă, a infirmat atunci informațiile.

Pe 3 noiembrie Igor Dodon a anunțat că ex-deputatul român din partea PSD a fost lipsit de cetățenia țării noastre. În aceeași zi, Rizea a comunicat despre faptul că a decis să atace în instanță decretul, iar seara IGP a transmis că ex-deputatul de peste Prut a fost reținut și autoritățile au demarat procedura de extrădare.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button