fbpx

Maia Sandu, discurs la Bruxelles: „R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall”

„Așa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, R. Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan pentru secolul 21 din partea UE.”, a declarat președinta Maia Sandu la Bruxelles, într-un discurs susținut la conferința despre Bugetul Anual pe anul 2024 al UE.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democrația și capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranțe similare celor dintre noi care ne muncesc pentru aderarea la UE.”

În discursul său, Maia Sandu a evidențiat necesitatea unei abordări mai rapide și mai eficiente în ceea ce privește cheltuirea bugetului UE. Ea a subliniat că procedurile complicate și lente au împiedicat unele țări să utilizeze pe deplin finanțarea Next Generation UE, iar acest lucru nu mai este sustenabil.

„De asemenea, sunt necesare mai multă viteză și ajustări în modul în care este cheltuit bugetul. Acesta este prea lent și prea complex. Este o viziune de consens, repetată nu doar de R. Moldova, ci recent și de președintele Macron.

Observăm că numeroase țări din UE se confruntă cu dificultăți să utilizeze pe deplin finanțarea Next Generation UE din cauza acestor proceduri complicate. Continuarea pe această cale nu mai este viabilă. De ani de zile, remediul sugerat a fost consolidarea capacităților administrative în țările candidate. Cu toate acestea, experiența ne-a învățat că doar acest lucru este insuficient pentru a facilita o finanțare eficientă.

O întârziere standard de câteva luni în implementarea unui proiect poate face diferența între o iarnă cu sau fără electricitate în Europa de Est. Adesea, construcția unui pod înseamnă optsprezece luni de lucrări fizice de construcție după opt ani de proceduri și acte.

Nu putem continua să folosim aceleași proceduri lente dacă vrem ca Europa să conteze. De aceea, următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare. Avem nevoie de un buget care nu este doar reactiv, ci proactiv – un buget care reprezintă o investiție strategică în pace.”

Președinta a insistat asupra faptului că un buget proactiv și orientat spre investiții este esențial pentru a anticipa și aborda provocările viitoare, inclusiv asigurarea unei Europe mai pașnice și prospere.

„Dacă noi, cei din R. Moldova, și vecinii noștri, Ucraina, îi putem învinge pe cei care ne contestă dorința de pace și democrație, ne așteaptă în față o lume mai însorită.

Dacă eșuăm, repercusiunile se vor simți aici, la Bruxelles, și în orice altă capitală europeană. Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranță de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul mai bun pe care îl merită – o viață decentă, liberă și demnă.

Printr-un buget al UE pentru pace, oferiți-ne instrumentele necesare pentru a realiza ce ne propunem.

Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să grăbim pregătirile pentru aderare.

Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să facem întregul continent mai sigur!”

Președinta R. Moldova a pledat ca următorul buget al comunității europene să fie un buget al păcii, o investiție în restabilirea păcii pe continent.

„Doamnelor și domnilor, bugetul UE nu este despre cheltuieli, ci despre investiții într-o Europă mai bună și pașnică – cea mai importantă bază pentru prosperitatea viitoare.

Deciziile pe care le veți lua vor rezona dincolo de sălile acestei conferințe și chiar dincolo de granițele actuale ale UE, influențând peisajul geopolitic al continentului nostru și viețile a milioane de oameni care cred în promisiunea Europei unite.

Investiția în pace prin bugetul UE este în cele din urmă o investiție în prosperitatea tuturor națiunilor europene. O Europă pașnică este o Europă prosperă, în care companiile pot prospera, economiile pot crește, iar societățile pot înflori fără riscul războiului.”

Șefa statului a mai avut întrevederi cu președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și cu Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene, Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane,, Paolo Gentiloni, Comisarul UE pentru Economie și Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extindere.

Totodată, oficiala a discutat despre dezvoltarea economică și îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor țării noastre cu Kristalina Gheorghieva, Directoare Generală a Fondului Monetar Internaţional și Nadia Calviño, Președinta Băncii Europene de Investiții.

De Duminica Floriilor, președinta Maia Sandu s-a văzut și cu comunitatea moldovenilor stabiliți în Belgia și Luxemburg. „Cetățenii noștri, indiferent dacă locuiesc în țară sau în afara ei, sunt uniți în dorința de a progresa pe drumul integrării europene. Am simțit o profundă grijă și dragoste pentru patria noastră și i-am rugat să dăm dovadă de aceeași unitate și în această toamnă, atunci când împreună vom decide viitorul țării”, a declarat Președinta.

Articole asemănătoare

Back to top button