fbpx

Nouă persoane au fost arestate în Polonia pentru sabotaj în numele Moscovei

Nouă persoane au fost arestate recent în Polonia, fiind suspectate de sabotaj în numele serviciilor de informații rusești, a declarat luni premierul polonez Donald Tusk, citat de AFP și News.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Avem în prezent nouă suspecți arestați, inculpați, care au fost direct implicați în acte de sabotaj în Polonia în numele serviciilor rusești”, a declarat Tusk într-un interviu acordat postului privat de televiziune TVN24.

„Aceștia sunt cetățeni ucraineni, belaruși și polonezi”, a spus el, adăugând că uneori aceste persoane au fost recrutate din cercuri criminale.

Aceste persoane sunt acuzate în special de „bătăi, incendii și tentative de incendiere”, a adăugat șeful guvernului.

Potrivit lui Tusk, sabotajul serviciilor rusești nu privește în prezent doar Polonia, ci și Lituania, Letonia și posibil Suedia. O anchetă internațională este în curs de desfășurare, a adăugat el.

Printre exemplele citate, el a menționat o tentativă de incendiere a unei fabrici de vopsele din Wroclaw, în vestul Poloniei, și incendierea unui centru Ikea din Lituania.

El a anunțat, de asemenea, o campanie de informare publică privind sabotajul în Polonia în zilele următoare.

La jumătatea lunii mai, Tusk a anunțat consolidarea serviciilor de informații poloneze ca urmare a activităților Moscovei menite să destabilizeze situația din Polonia, anunțând un buget de 100 de milioane de zloți (23,5 milioane de euro) pentru serviciile de contraspionaj civil și militar.

De asemenea, el a indicat că mai multe acte de sabotaj au fost dejucate, „datorită vigilenței serviciilor noastre și a aliaților noștri”.

În ultimele săptămâni, Varșovia a anunțat arestarea unui bărbat suspectat că a ajutat serviciile secrete rusești să pregătească un posibil atentat împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, precum și a instigatorului belarus al atacului comis în martie la Vilnius împotriva lui Leonid Volkov, un apropiat al regretatului opozant rus Alexei Navalnii, și a doi polonezi care au pus la cale acest atac.

De la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, Varșovia a fost un susținător necondiționat al Kievului și principala țară de tranzit pentru armele occidentale livrate acestuia.

Articole asemănătoare

Back to top button