fbpx

Guvernul vine cu clarificări: Ce sărbătorim pe 9 mai. Programul evenimentelor

Pe data de 9 mai în R. Moldova sunt comemorați eroii căzuți în al Doilea Război Mondial și, desigur, este sărbătorită Ziua Victoriei asupra nazismului și fascismului, iar 9 mai nu trebuie să fie un element de divizare, ci de unitate. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care menționează că „unii politicieni deja au început campania de divizare a societății legată de 9 Mai.”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Venim și cu un avertisment de interes public: În următoarea perioadă ne putem aștepta la „lecții de istorie” din partea Federației Ruse, stat care a readus războiul pe continentul european și promovează simboluri străine, ca panglica bicoloră, care nu are nimic în comun cu victoria asupra nazismului și fascismului. Lucrul acesta este binecunoscut de istorici. Sunt „lecții de istorie” nesolicitate – le spunem „Nu, mulțumesc”, iar pe data de 9 mai, vom celebra pacea și unitatea pe întregul continent european.”

Reprezentantul Executivului vine cu un îndemn public către moldoveni să se alinieze în jurul simbolurilor naționale, care corespund intereselor țării R. Moldova.

„Apropo, în alte țări, vecine Rusiei, cum ar fi Kârgâzstan, Uzbekistan sau Kazahstan, dar și în Belarus această panglică nu este utilizată pe larg, fiind înlocuită cu simboluri naționale, de regulă, în culorile drapelelor naționale. Iar țara noastră vecină Ucraina, sau state ca Estonia, Letonia, Lituania, sau Germania ca și noi, au interzis prin lege panglica bicoloră. Noi toți avem simbolurile noastre, iar în cazul Republicii Moldova, un astfel de simbol este Tricolorul, care ne reprezintă istoria, prezentul, recent l-am celebrat pe 27 aprilie și viitorul Republicii Moldova.”

Amintim că pe data de 9 mai, cetățenii vor putea avea discuții direct cu membrii cabinetului de miniștri în pavilionul Guvernului, care va fi instalat în Piața Marii Adunări Naționale. Executivul, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE și cetățenii țării noastre, vor marca astfel Ziua Europei.

Începând cu ora 12:00, în pavilionul Guvernului, care va fi amplasat în Piața Marii Adunări Naționale, oamenii vor fi așteptați de membrii Cabinetului de miniștri pentru a discuta despre efortul comun în procesul de construire a unui stat prosper, modern și european.

Tot în pavilionul Executivului, persoanele interesate se vor putea înregistra pentru o excursie în Casa Guvernului, care își va deschide ușile pentru vizitatori. Excursia va include vizita muzeului instituției, sala de ședințe a Executivului, sala media și alte locații. De asemenea, copiii vor participa la vânătoarea de comori, iar fiecare participant al cursei va primi câte un cadou.

În grădina Guvernului, vizitatorii vor putea admira diverse expoziții, printre care expoziția echipamentelor și autospecialelor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Autorității Aeronautice Civile, Serviciului Vamal și Serviciului Fiscal de Stat.

Tot în cadrul evenimentului, 18 state membre ale Uniunii Europene și 30 de proiecte finanțate de UE, care oferă asistență în diferite domenii, precum dezvoltare rurală, economică și socială, vor oferi vizitatorilor informații despre activitățile derulate și beneficiarii concreți sau potențiali ai acestei asistențe.

Seara, publicul este așteptat la un concert, susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici & Orchestra, The Urs, Lupii lui Calancea, ansamblul „Hecenii” și Kalush Orchestra din Ucraina – câștigătorii Eurovision 2022 etc.

Articole asemănătoare

Back to top button