fbpx

ONU pregătește o rezoluție de încetare a focului în Gaza. Israelul, acuzat că a folosit muniții cu fosfor alb

Forțele israeliene continuă luptele cu teroriștii Hamas în orașele din Fâșia Gaza. Criza umanitară se adâncește în Gaza, semnalează agențiile umanitare, care vorbesc de foamete în rândul civililor. Washington Post a găsit indicii că Israelul a folosit muniție cu fosfor alb într-un atac în Liban, în luna octombrie. ONU se pregătește să voteze o rezoluție de încetare a focului în în Gaza, fără caracter obligatoriu, după ce încercările de a trece un astfel de act în Consiliul de Securitate au eșuat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Israelul a folosit muniţie cu fosfor alb, furnizată de SUA, într-un atac din octombrie în sudul Libanului, care a rănit cel puţin nouă civili în ceea ce, potrivit unui grup de apărare a drepturilor omului, ar trebui investigat ca o crimă de război, a afirmat luni The Washington Post care spune că a efectuat o analiză asupra unor fragmente de obuz găsite într-un mic sat, potrivit News.ro.

Un jurnalist care lucra pentru The Washington Post a găsit rămăşiţele a trei proiectile de artilerie de 155 de milimetri trase în Dheira, în apropiere de graniţa cu Israelul, care au provocat un incendiu ce a mistuit cel puţin patru case, potrivit localnicilor. Muniţia, care aruncă pene de pâslă îmbibate cu fosfor alb ce arde la temperaturi ridicate, produce un fum care acoperă mişcările trupelor, învăluind o suprafaţă mare. Conţinutul său se poate lipi de piele, provocând arsuri potenţial fatale şi leziuni respiratorii, iar utilizarea sa în apropierea zonelor civile poate fi interzisă în conformitate cu dreptul umanitar internaţional. Dintre cei nouă răniţi în atacul israelian de la Dheira, cel puţin trei au fost spitalizaţi, dintre care unul pentru câteva zile.

Seriile de producţie inscripţionate pe fragmentele de obuze găsite se potrivesc cu nomenclatura folosită de armata americană pentru a clasifica muniţiile produse pe plan intern şi arată că au fost fabricate în Louisiana şi Arkansas în 1989 şi 1992. Culoarea verde deschis şi alte marcaje – cum ar fi „WP” imprimat pe unul dintre fragmente – corespund cartuşelor cu fosfor alb, potrivit experţilor în armament, a scris The Washington Post.

Muniţia fumigenă M825, trase de obuziere de 155 mm, are o utilizare legitimă pe câmpul de luptă, inclusiv pentru semnalizarea trupelor prietene, marcarea ţintelor şi producerea de fum alb care ascunde soldaţii de ochii forţelor inamice, însă nu este destinată utilizării ca arme incendiare.

Israelul s-a mai confruntat anterior cu numeroase critici pentru că a tras cu proiectile cu fosfor alb asupra unor zone dens populate. Ar fi făcut-o în timpul ofensivei din Gaza de la sfârşitul anului 2008. Într-un raport din 2009, organizaţia Human Rights Watch a afirmat că muniţiile cu fosfor alb ale Israelului au ucis şi rănit civili şi au avariat structuri civile, inclusiv o şcoală, o piaţă, un depozit cu ajutoare umanitare şi un spital. HRW a afirmat că utilizarea de către Israel a armelor în cartierele aglomerate „a încălcat dreptul umanitar internaţional (legile războiului), care impune luarea tuturor precauţiilor posibile pentru a evita vătămarea civililor şi care interzice atacurile nediscriminatorii”.

Ca răspuns, Israelul s-a angajat să limiteze utilizarea fosforului alb şi să depună mai multe eforturi pentru a proteja civilii în timpul conflictelor.

În octombrie, Human Rights Watch a acuzat din nou forţele israeliene de utilizarea fosforului alb în Gaza şi Liban. Grupul pentru drepturile omului a declarat că a verificat o înregistrare video realizată la 10 octombrie în Liban şi o altă înregistrare video realizată în Gaza la 11 octombrie, despre care a afirmat că arată „multiple explozii aeriene de fosfor alb tras de artilerie deasupra portului oraşului Gaza şi a două localităţi rurale de-a lungul frontierei dintre Israel şi Liban”. Israelul a negat atunci afirmaţiile făcute de Human Rights Watch.

Statele Unite sunt îngrijorate de relatările conform cărora Israelul a folosit muniţie cu fosfor alb furnizată de SUA într-un atac din octombrie în sudul Libanului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby.

„Am văzut rapoartele. Cu siguranţă suntem îngrijoraţi de acest lucru. Vom pune întrebări pentru a încerca să aflăm ceva mai mult”, a declarat Kirby reporterilor aflaţi la bordul Air Force One, a relatat Reuters.

Kirby a precizat că fosforul alb are o „utilitate militară legitimă” pentru iluminare şi producerea de fum pentru a ascunde mişcările trupelor. „Evident, de fiecare dată când furnizăm articole precum fosforul alb unei alte armate o facem având toate aşteptările că va fi folosit în conformitate cu aceste scopuri legitime şi în conformitate cu legile conflictului armat”, a spus el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, a avut o declaraţie similată. El a exprimat luni îngrijorarea cu privire la informaţiile potrivit cărora Israelul ar fi folosit fosfor alb în sudul Libanului. „Evident, există o utilizare militară legitimă a fosforului alb, dar aceasta nu include folosirea acestuia asupra civililor”, a declarat oficialul în cadrul unui briefing de presă, potrivit CNN. Miller a declarat că SUA analizează această chestiune şi va cere „informaţii suplimentare”.

Într-o declaraţie anterioară pentru CNN, Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au spus că utilizează „doar arme şi muniţii legale”.

La rândul său, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, întrebat despre articolul potrivit căruia Israelul a folosit fosfor alb în Liban, a declarat: „IDF şi întreaga instituţie de securitate acţionează în conformitate cu dreptul internaţional. Aşa am acţionat şi aşa vom acţiona”.

„IDF foloseşte doar armament legal. Principalele obuze fumigene folosite de IDF nu conţin fosfor alb. La fel ca multe armate occidentale, IDF dispune şi de obuze fumigene care conţin fosfor alb, care sunt legale în conformitate cu dreptul internaţional, iar alegerea de a le folosi este influenţată de considerente operaţionale şi de disponibilitatea în comparaţie cu alternativele”, precizează armata israeliană, potrivit The Times of Israel.

„Aceste obuze sunt destinate pentru fumigene, şi nu pentru un atac sau o incendiere şi nu sunt definite din punct de vedere legal ca arme incendiare”, continuă IDF.

Armata precizează că, în conformitate cu procedurile sale existente, obuzele cu fosfor alb nu trebuie folosite în zonele urbane, „cu excepţia anumitor cazuri excepţionale”.

„Aceste restricţii sunt în conformitate cu dreptul internaţional şi sunt chiar mai stricte decât (acestea din urmă)”, a declarat IDF.

ONU se pregăteşte o rezoluţie privind încetarea focului

Adunarea Generală a ONU urmează să voteze marţi o rezoluţie fără caracter obligatoriu prin care se cere „o încetare imediată a focului umanitară” în Gaza – un apel pe care Consiliul de Securitate, paralizat, nu a reuşit să îl facă până acum, transmite France24, potrivit News.ro.

Foametea se agravează în rândul palestinienilor din fâşia Gaza asediată, au anunţat agenţiile umanitare, în timp ce Adunarea Generală a ONU se pregătea să voteze marţi o încetare imediată a focului umanitar în conflictul de două luni dintre Israel şi Hamas. Alte sute de civili au murit în atacul Israelului asupra Fâşiei Gaza de când SUA au respins vineri prin veto o rezoluţie a Consiliului de Securitate care cerea o încetare a focului.

Articole asemănătoare

Back to top button